Олга Токарчук, Георги Господинов и „Литературни срещи“ в Топлоцентрала

На 10-11 юни ще се проведат първите „Литературни срещи“, най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“

Специално за първото издание на „Литературните срещи“ в София гостува носителката на Нобелова награда за литература през 2018 г. – Олга Токарчук. На 10 и 11 юни в РЦСИ „Топлоцентрала“ полската писателка ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.


„Литературни срещи“ | 10 юни 2022 

На 10 юни от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Олга Токарчук ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза“. В традицията на церемонията, писателката ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.