Световен театър в София: 16-то издание на живо, на кино и онлайн

платформата Световен театър в София се завръща отново между 7 и 20-ти юни

След две извънредни издания, белязани от ограниченията на Covid-19, платформата Световен театър в София се завръща отново между 7 и 20-ти юни. Ще видим силна, хибридна програма от спектакли, част от които ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от уебсайта на организатора – фондация „Виа Фест“. Специално за младите театрални професионалисти има два уъркшопа, посветени на творчеството на две от големите фигури, чиито произведения са включени в програмата – знаменитата френска хореографка Маги Марен и постмодерният немски драматург Хайнер Мюлер.


Акценти в програмата на живо на Световен театър в София 2022 са два забележителни спектакъла, получили голямо признание на международната сцена. За първи път в България гостува спектакълът „May Be” (Може Би) – абсолютна класика в съвременния танц на хореографката Маги Марен, който не слиза повече от 30 години от световните сцени. Другият акцент в програмата е „Мъртвият идва за любимата си“ – един от ранните спектакли на нашумелия словенски режисьор Йерней Лоренци, който в предстоящия сезон е поканен да направи постановка в Народния театър.

На големия екран зрителите ще имат възможност да преживеят две грандиозни нови продукции от програмите на „NT Live – Национален театър Лондон на живо“ и на „Комеди Франсез“ в Париж.

Безплатната онлайн програма включва 4 събития. Местата тази година са Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър „Българска Армия“, Френски институт и Дом на киното, а за уършопите НАТФИЗ и Гьоте институт.

Началото на Световен театър в София тази година се поставя на 7 юни с гостуването на „May Be“ (Може Би) на компания „Маги Марен“ – Франция от 19.30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Този спектакъл от историческо значение на гранд-дамата на съвременния танц от Франция – Маги Марен, е създаден през 1981 г. От тогава до днес, той ѝ донася международно признание и не слиза от световните сцени. Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, „May Be“ (Може Би) интерпретира неговия абсурден свят по богат и неочакван начин със средствата на танцовия театър и въздействащи образи.