Динко Стоев с нова изложба в галерия „Стубел“

Живописът ще е изложен в галерията 9 - 27 май 2022.

От 9 май започва третата изложба на Динко Стоев в галерия „Стубел“ – живописни платна и рисунки, създадени през последната година. Някои теми и герои в „разказите“ на твореца са познати, но авторът изненадва и с нови сюжети.

От баналните случки, правейки картини за тях и от тях, се опитвам да получа по-голямо значение, дори свръх значение. Къпещият се на плажа, самотната вечер пред телевизора, моя милост под душа, новогодишната елха с полуделия елен пред нея…Всички тези картини оставям на зрителя да доразвие в своето въображение и съзнание. Дотам, докъдето иска, да почувства каквото иска и – без всякакъв намек за порицание – да приеме героите, да види в тях себе си и ако може – да се зарадва на живописта. - споделя Динко Стоев

За автора

Роден през 1958 г. в София, Динко Стоев завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Иван Кирков. През 1994 г. специализира по програма на Британския съвет в Колежа по изкуствата в гр. Бат, Великобритания. Участвал е в над 20 колективни изложби в България, Великобритания и Франция. А сред последните му самостоятелни изяви са изложбите в галерия „Райко Алексиев“ (2017), в Есенни салони – Пловдив (2019) и в галерия „Стубел“ (2017, 2020).

Творби на художника притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и частни колекции и галерии в България, Германия, Великобритания, Нидерландия, Япония.

През 2018 г. Динко Стоев бе удостоен с Националната награда за живопис „Захарий Зограф“.


бюлетин

още реакция