Финалистите на Huawei Smartphone Film Festival за късометражни филми, заснети с Huawei P50 Pro

Журито на третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, което се провежда под надслов #OpenForMoreStories, обяви петимата финалисти, които ще имат изключителната възможност да реализират своята идея за късометражен филм с помощта на Huawei P50 Pro. В състава на журито влизат доказани български професионалисти във всички области на филмопроизводството, а именно сценаристката Нели Димитрова, режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков, актрисата Теодора Духовникова, операторът Калоян Божилов и Нина Алтъпармакова в качеството й на режисьор на монтажа. Всеки от тях разгледа самостоятелно подадените трийтмънти, които бяха изключително разнообразни жанрово и стилистично – вдъхновени от документалното кино, готиката, дори и абсурдистичната комедия. Петимата финалисти бяха излъчени след обща дискусия на журито, при запазена анонимност на кандидатите, като водещите критерии за избор бяха: оригиналност на идеята, развитие на интересен образ, въздействащ сюжет и кинематографичен потенциал.

„В предложените текстове най-много ме интересуваше потенциалът за изграждане на силен и емоционален конфликт. Смятам, че в крайна сметка избрахме точно такива“ – споделя сценаристът Нели Димитрова.
Отличените финалисти са Мария Иванова, Мартин Лазаров, Велианна Кашева, Лина Павлова и Петър Христозов. Те ще имат възможност да задават въпроси, да дискутират и разменят идеи с менторите на всички етапи от създаването на един филм, както и да получат навременна обратна връзка по всяко време на продукцията. От 5 май започва усърдна работа по усъвършенстване на сценариите с Нели Димитрова, която ще води специален уъркшоп в Casa Libri за финалистите. Калоян Василев, Илиян Джевелеков и Теодора Духовникова ще дават насоки и съвети по време на снимачния процес, за да могат авторите да реализират пълния кинематографичен потенциал на своите сценарии и да изградят възможно най-въздействащи образи. Нина Алтъпармакова ще поеме менторството в постпродукцията, като асистира на финалистите при монтажа на техните филми.

"Избраните пет трийтмънта, по които ще бъдат заснети късометражни филми за третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, разказват истории с различен, оригинален почерк и добър кинематографичен потенциал“ – сподели и режисьорът Илиян Джевелеков след избора на финалистите.

Какво предстои?

За финалистите – интензивна и вълнуваща работа, за която ще получат временно смартфон HUAWEI P50 Pro, с който да реализират късометражния си филм до 3 юни, както и контакти на всички членове на журито. За всички останали фенове – интересни новини, споделени моменти и коментари, както от страна на журито, така и от участниците в снимачния процес, които всеки може да следи на страницата на фестивала https://huaweifilmfest.atrakcia.bg/ и в събитието във Facebook - https://www.facebook.com/events/1119616501934068

Победителите ще бъдат обявени на специална официална церемония на 15 юни в кино „Люмиер“. Всички почитатели на киното и мобилната видеография ще имат свободен достъп до прожекциите, а авторите ще видят работата си за първи път на голям екран пред истинска публика.

Награди

Класираните на второ и трето място участници ще получат устройство HUAWEI P50 Pro, излъчване на филмите им в рамките на церемонията по награждаване, грамоти, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“.

Големият победител ще получи устройство HUAWEI P50 Pro, почетна статуетка, грамота, излъчване на филма на церемонията по награждаване, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на „Синелибри“. 

Подарък под формата на книги ще получат и всички финалисти, които предадат готов късометражен филм, заснет с Huawei P50 Pro! 

ЗА ЖУРИТО

Калоян Божилов, oператор 

Калоян Божилов е български кино- и телевизионен оператор, роден през февруари 1984 г. в София. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2010 г. Печели награда за най-добър оператор от фестивала “Златна Роза” за филма “Отчуждение” през 2014 г. и за филма “ÀGA” през 2018 г. Отличен е с награда “Златна Арка” на фестивала “East & West International Film Festival” за филма “ÀGA” през 2019 г. Участва в международното жури на 40-ото издание на фестивала “Manaki Brothers”. Оператор е на филмите “Свещена светлина”, реж. Георги Тенев, “Отчуждение”, реж. Милко Лазаров, “Ага,” реж. Милко Лазаров, "Рая на Данте”, реж. Димитър Радев, и на сериалите "Островът на сините птици”, реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов, “Пътят на честта” сезон 2, реж. Виктор Божинов, “Лъжите в нас”, реж. Петър Вълчанов.

Нели Димитрова, сценарист

Нели Димитрова завършва специалност „Драматургия“ през 1998 година в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и веднага започва преподавателска дейност по кино и телевизионна драматургия. Нели работи като сценарист на свободна практика, а най-известните й професионални постижения са свързани с игралните филми „Петя на моята Петя“ (2022), „Голата истина за група Жигули“ (2021), „Възвишение“ (2017), адаптация по едноименния роман на Милен Русков, и „Love.net“ (2011). Главен сценарист е и на ситкома „Домашен арест“ (2011-2014), както и съсценарист на сериалите „Хотел България“ (2004), „Връзки“ (2015-2016) и „Порталът“ (2021). Нели Димитрова е член на управителния съвет на БАФТРС (Българската асоциация на филмовите телевизионни и радиосценаристи). 

Илиян Джевелеков, режисьор

Илиян Джевелеков е български режисьор, сценарист и продуцент. Учи психология в Софийския университет. Завършва спец. “Кино и телевизионна режисура” в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма КУ-КУ. През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков „Искам да съм свободен“ печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал „Златна роза“ във Варна. Режисира още филмите LOVE.NET (2011), "Куба е музика" (2009) и "Вездесъщият" (2017), който е българското предложение за "Оскар" през 2019 г. Режисьор е на сериала “Порталът”. 

Теодора Духовникова, актриса

Теодора Духовникова завършва НАТФИЗ със специалност “Aктьорско майсторство за драматичен театър” в класа на проф. Снежина Танковска. Тя е актриса от трупата на Народен театър "Иван Вазов" , където играе в множество спектакли на някои от няй-известните ни режисьори. Духовникова участва и в много филми и сериали. Тя е българският глас на разказвача в късометражния филм на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", носителка е на редица кино- и театрални награди, включително "Икар", "Аскеер" и "Златна Роза" за най-добра женска роля във филма "Вездесъщият" на реж. Илиян Джевелеков. 

Нина Алтъпармакова, режисьор на монтажа 

Нина Алтъпармакова завършва режисура на монтажа в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1995 година. През 2010 г. печели наградата за монтаж на Българската филмова академия за филма "Градът на жените баданте", реж. Стефан Командарев. Тя е режисьор на монтажа на над 100 игрални и документални филми, много от които носители на награди, като "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и "Посоки" на реж. Стефан Командарев, "Докато Ая спеше" на реж. Цветодар Марков, "Омлет" и "Ирина" на реж. Надежда Косева, "Лошо момиче" на реж. Мариан Вълев, "18 % сиво" на реж. Виктор Чучков, "Възвишение" и "Голата истина за група жигули" на реж. Виктор Божинов. Режисьор на монтажа е на сериалите "Под прикритие" и “Връзки”. От 1999 г. преподава режисура на монтажа в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". 

бюлетин

още реакция