На живо от Берлинале: Изабел Юпер ще получи „Златна мечка“ онлайн

Актрисата е с положителен тест за Kовид.

За първи път в историята на Берлинале при откриването на фестивала освен на спонсорите директорите му благодариха и на здравните власти на града, без които, подчертаха те, провеждането би било невъзможно. След което признаха, че откакто разбойникът Омикрон превзе света, Берлинале на няколко пъти е бил на ръба да бъде отново отложен. Освен това дойде вестта, че Лайпцигският панаир на книгата, който обикновено е месец по-късно, за трета година няма да бъде присъствен.

Да, разбира се, здравните власти са важни, няма съмнение, но чак на място разбрах какво на практика означава тяхното сътрудничество. В кината както за международните гости, така и за местната публика влизането е разрешено само при показването на сертификат за завършена ваксинация с ваксина, разрешена в ЕС, за преболедуване на ковид в последните три месеца плюс допълнително антигенен тест с валидност 24 часа. За целта до почти всички зали има подвижни лаборатории за тестове, като около тях е зона със свободен интернет, за да се получи изпратеният на имейл резултат.

Билетите се купуват само онлайн и са с посочено място. Ако някой се окаже с положителен за ковид тест, могат да бъдат уведомени хората, седели до него. Когато се влиза в киното, първо проверяват сертификата, който се сравнява с паспорта, после теста за деня. На следващо ниво вече други проверяват билетите.

Написано в няколко реда, изглежда лесно. Представете си обаче как това се извършва в почти всички налични кина в Берлин. Към това се прибавя и обстоятелството, че тъй като билетите се продават през два стола, всеки салон побира половината от възможните зрители. Затова прожекциите се правят в повече зали.

Прочитайки условията за влизане в кино, си помислих, че никога няма да стигна до прожекцията. Не! Организацията е толкова добра, че в кинозалите се влиза по-лесно и от преди пандемията, когато имаше блъсканица и бой за места. В момента тъй като залите са много и на много места се извършват съответните проверки, всичко става бързо и лесно. Наетият персонал както за тестовете, така и за останалите проверки, е огромен. Това, разбира се, става не с пари, а с много пари. Властите в Берлин разбират, че когато на хората за две години им беше отнета възможността за влизане в кинозала, днес е необходимо да се отпуснат повече от обичайното средства, за да се върнат отново. Стрийминг платформите са добре дошли, но има и друга публика, за която са точно фестивалните филми и съответно са необходими усилия, за да се осъществи отново безопасната им среща.

„Ваксинацията защитава културата!“ е слоганът на Берлинале. Няма нужда от допълнително убеждаване, че за да има култура, трябва да има здрави хора, които да я правят, и здрави хора, които да я консумират.

За съжаление актрисата Изабел Юпер, която днес трябваше да получи почетната „Златна мечка“, не може да пристигне на фестивала, тъй като вчера тестът й за Kовид се е оказал положителен. Юпер ще се включи онлайн. Ще бъде показан новият филм с нейно участие „Апропо Джо“. Героинята й е майка, загубила по невнимание 6-годишния си син. Джо не може да си примири с факта, че е заспала до басейна, където той се е удавил, и измисля живота си, в който той се явява като пораснало момче.

Photo: isabelle.huppert/Instagram

Естествено, че Юпер е прекрасна, филмът обаче е драматургично лъкатушене с не най-добрият краен резултат. Но като зрителка, която в началото на 2022 г. за първи път от две години влизам в кинозала, съм склонна повече да прощавам. Важното е, че съм в киното, където никой не кашля.

бюлетин

още реакция