Филм на Франсоа Озон открива Берлинале

Изабел Юпер ще получи почетна "Златна мечка" на 15 февруари, а церемонията по награждаване ще се състои ден след това.

Тази година Meждународният фестивал в Берлин ще се проведе присъствено от 10 до 16 февруари, а до 20 февруари в различни кина в града ще се състоят различни прожекции от програмата. Изабел Юпер ще получи почетна Златна мечка на 15 февруари, а церемонията по награждаване ще бъде проведена ден след това.
berlinale.de


Една от големите новини на 72-ото издание на Берлинале безспорно е откриването с филма "Петер фон Кант" на режисьора Франсоа Озон с участието на Изабел Аджани, Хана Шигула, Денис Меноше, част от международния конкурс.


"Петер фон Кант” е интерпретация по "Горчивите сълзи на Петра фон Кант” на Фасбиндер и е шесто участие в Берлинале на Озон. Преди точно 20 години актьорският състав на "8 жени" с участието и на Юпер, беше отличен със "Сребърна мечка". Филмът ще бъде излъчен и тази година в чест на актрисата.


През 2019 година Озон беше награден с Голямата награда на журито с филма "По Божията милост"- драма, разказваща за жертвите на злоупотребите с деца в Католическата църква и битката им за справедливост. Озон споделя, че за него е истинско удоволствие и чест да се върне в Берлин 22 години след премиерата на "Капки водавърху пламтящите камъни“  - също адаптация по Фасбиндер. Според Озон Берлинале е идеалното място за премиера на "Петер фон Кант” - филм, който ще покаже привързаността на един френски режисьор към немската култура.
Франсоа Озон е безспорен майстор на елегантната провокация и едно от най-ярките имена на френската кинематография. Режисьор на "Лято 85“ и "Всичко мина добре", които гледахме в рамките на CineLibri, както и на „Басейнът“ и „Франц“.

бюлетин

още реакция