Филми със София Лорен, Марчело Мастрояни и Жан-Пол Белмондо в рамките на Киномания

Тази година в тематичната рубрика „Класически удоволствия” са включени 8 емблематични заглавия.

По традиция фестивалът Киномания ще почете годишнини от рождението на легендарни имена в киното, като покаже техни филми. 

Тази година в тематичната рубрика "Класически удоволствия” са включени 8 емблематични заглавия.

В програмата е "Брак по италиански” на режисьора Виторио де Сика, роден преди 120 години. Филмът е с участието на София Лорен и Марчело Мастрояни и има "Златен глобус” за чуждестранен филм. Богаташът Доменико заживява с проститутката Филумена, която го оплита в лъжи, за да се ожени за нея. 

Класиките включват и романтичната комедия "Любов моя, помогни ми” с участието на Моника Вити и Алберто Сорди, който е и режисьор на продукцията. Вити, която навършва 90 тази година играе съпруга на мъж, който я ревнува заради увлечението й по красив съсед. 

"Обичахме се толкова много” отдава почит на големия режисьор Еторе Скола, роден преди 90 години. Въздействащ филм за разпада на дългогодишно приятелство, уловил духа и атмосферата на живота в Италия през 70-те години. Силни актьорски превъплъщения на Нино Манфреди, Виторио Гасман, Стефания Сандрели, в ролята на тримата приятели, които животът разделя. 

100-години от рождението на Джулиета Мазина почита Киномания с комедията "Фортунела” с режисьор Едуардо де Филипо. Освен Мазина, във филма участва Алберто Сорди, а историята се завърта около бедно момиче, убедено, че е дъщеря на принц.

В рамките на фестивала ще видим и златната класика "Уестсайдска история”, спечелила цели 10 награди "Оскар”, включително и за най-добър филм. Вдъхновен от "Ромео и Жулиета” мюзикълът празнува 60 години от премиерата си и продължава да очарова с незабравимата адаптация  по великия мюзикъл на Ленърд Бърнстийн, хореография на Джеръм Робинс и феноменалната музика, родена от съчетанието на симфония и модерен джаз.

Като част от Фестивала на френския филм зрителите ще се насладят и на "Диаболичните” – класическо френско криминале с участието на Симон Синьоре, родена преди 100 години; "Пътят на едно разглезено дете” в памет на брилянтния Жан-Пол Белмондо, както и драмата "Сияние на жена” на режисьора Коста-Гаврас по едноименния роман на Ромен Гари, където Ив Монтан, чието рождение е преди 100 години, си партнира с класните Роми Шнайдер и Роберто Бенини. 

бюлетин

още реакция