Добрият дизайн живее в MELBA

Врреме е за единствения по рода си фестивал в София.

От 11 до 21 ноември в София ще се проведе Мелба - единственият фестивал за дизайн в София. Четвъртото поред издание миксира различни дисциплини на дизайна в еднодневен Симпозиум с лекции на шестима представители на европейската дизайн сцена, традиционната вече изложба с най-доброто от българския дизайн през последната година, както и работилници, дискусии, няколко международни изложби и специално издание на глобалната мрежа от събития Creative Mornings. Тази година темата за устойчивата мода и дизайн е застъпена в няколко от формите на фестивала. 

Централното събитие във фестивала Мелба е еднодневният Международен симпозиум на 13 ноември, за който тази година в София ще гостуват представители на европейската дизайн сцена в областта на илюстрацията, графичния дизайн, устойчивата мода и дизайн, културния и арт мениджмънт и продуктовия дизайн. Сред звездите на събитието е Ектор Аюсо - основател и директор на прочутия фестивал OFFF, който представя най-доброто от визуалната култура вече 20 години.

Дизайн кураторът и културен продуцент Ейдийн Маккол управлява и курира 100 Archive, платформа за комуникационен дизайн в Ирландия от 2012 насам и има завидно портфолио от работа за Музея Victoria and Albert и Дизайн музея в Лондон.

Патрик Харджей е международно известен мултидисциплинарен илюстратор, графичен дизайнер и изследовател, който си сътрудничи с брандове и организации като Amnesty International, British Airways, BMW, Levi's, New Scientist Magazine и др. Проф. Клаудия Шварц е преподавател по моден мениджмънт в Mediadesign University of Applied Sciences в Мюнхен, с фокус върху устойчиви принципи в управлението на веригите за доставки в глобалната модна индустрия.

Herrmann & Coufal e прочуто чешко дизайн студио, носител на международни награди като Red Dot през 2019 г. за устойчиви градски мебели, наградата за Чешки дизайн на годината за 2020 г. в осем категории, Elle Decoration International и Designblok Diploma Selection. Тази година за пръв път има и българско участие - илюстраторката и арт директор Мила Лозанова, която ще представи своя проект за мащабна арт намеса в градската среда.

Изложбата Преглед на българския дизайн 

 

Toва е годишната селекция на организаторите на фестивала Студио Комплект, която представя актуалното състояние на българския дизайн. Тя събира реализирани проекти в различни сфери на дизайна, като графичен, продуктов, социален, интериорен дизайн, типография и оформление на книги, мода и още. Обединяващата тема тази година е Стойността на дизайна. Откриването на изложбата е и откриващото събитие за фестивала - на 11 ноември от 19:00 часа. Ще може да бъде разгледана в КО-ОП на  бул. Янко Сакъзов 17 до 21 ноември.

Допълнителна програма

Тази година Мелба предлага и разнообразна програма от екстру. Дискусията и презентациите на тема “Устойчиви практики в дизайна” е на 16 ноември от 18:30 ч. в Мисия23, с участието на три европейски компании, които водят важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация - Шора Келе (Унгария), Джош Брито (основател на MakeGrowLab, Полша) и Атанас Енев и B2N (основател на Biomyc, България). 

Работилницата Baby One More Time кани посетителите да направят своя чанта или несесер от стари винили, събирани от предходни издания на фестивала МЕЛБА и от Чешкия център. Работилница DO IT USE IT пък предлага на желаещите да си направят една от символните лампи на Herrmann & Coufal със самите тях. Изложбата Бъдещето на живота в Склада на ул. 6-ти септември 55 А пък показва новаторски методи, чрез които словенският дизайн отговаря на бъдещите предизвикателства пред нашето общество чрез продукти, които умело съчетават местните материали с традиционното занаятчийство. Останалата част от програмата с екстра събития и преживявания може да бъде разгледана тук.

“За три издания - 2018, 2019 и 2020 година, фестивалът успя да подчертае потенциала на дизайна, да запали сътрудничества, да привнесе ценен международен опит и да представи местните творци в международен контекст”, казват организаторите от Студио Комплект Адриана Андреева и Бояна Гяурова.

бюлетин

още реакция