Есенни разходки с изкуството на Кристо и Жан-Клод

В продължение на над 5 седмици в рамките на „Гледане с разбиране“ ще се провеждат специални турове в изложбата с фотографии в СГХГ, работилници, аудио-разходки.

През септември 2021 г. целият свят насочва поглед към Париж и сбъднатата мечта Кристо и Жан-Клод за "Опакованата Триумфална арка“. Паралелно София почита двамата художници и творчеството им чрез серия от събития, организирани от Столична община. Наред с изложбата с фотографии на Волфганг Фолц "Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в СГХГ, изложбите на открито и редица лекции и издания, Столична община предлага и съпътстваща културно-образователна програма, организирана от фондация "Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-институт. 

"Гледане с разбиране“ е серия от събития за широка аудитория и представители на различни поколения. Целта на програмата е да скъси дистанцията с публиката, да представи на достъпен език и да отвори диалог с посетителите за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България. Чрез серия от турове, работилници и аудио-разходки програмата цели да предложи нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод. 

В няколко съботи през октомври и ноември ще се проведат турове в изложбата с младата изкуствоведка Жени Дечева. Разходките ще бъдат възможност не само за посещение в изложбата и за научаване на нещо ново, но и повод за среща и обсъждане на работата на Кристо и Жан-Клод. 

Специални събития

Специални тематични посещения се планират за хора в пенсионна възраст. С това програмата цели да направи музея едно по-достъпно място за всички възрасти и да отвори диалог за съвременното изкуство между хора от различни поколения. 

Паралелно в съботите ще се провеждат и архитектурни работилници за деца и възрастни, организирани от Детска архитектурна работилница – София. В тях най-малките участници и любитепи на изкуството ще могат да се запознаят и вникнат в творчеството на Кристо и Жан-Клод като сами гледат, опаковат и разсъждават за тялото, архитектурата и значението на изкуството днес. 

Опакован аудиогид

За финал "Гледане с разбиране“ ще направи премиера на пиесата "Опакован аудиогид“, създадена специално за повода от двамата млади драматурзи Мартина Новакова (България/Испания) и Мигел Валентин (Испания). Пиесата "Опакован аудиогид“ заживява свой живот под формата на пърформанс разходка в изложбата в СГХГ и наоколо. Експерименталното представление под режисурата на Василена Радева е на границата между визуалното, театрланото и документалното и предлага нов тип съпреживяване на изкуството. 

Освен на темата за образованието Гьоте-институт обръща внимание и на историческия аспект и един от емблематичните проекти на Кристо и Жан-Клод – опаковането на Райхстага. Във филмовата програма посетителите на изложбата в СГХГ ще могат да гледат и филма "На германския народ“ (1996), в който режисьорите Йорг Даниел Хисен и Вилфрам Хисен проследяват историята на знаковия проект и неговото значение за наскоро обединена Германия.

Предварителната регистрация е задължителна.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция