Прочутият пианист Брад Мелдау гостува с триото си на Plovdiv Jazz Fest

Седмото издание на фестивала ще се проведе в края на октомври.

В последните дни на октомври Домът на културата "Борис Христов“ ще бъде сцена за концертите на двама носители на "Грами“ в две последователни вечери и на един много специален проект, който ще се случи само веднъж и ще постави началото на фестивала.  

Пълната програма на фестивала ще стане известна съвсем скоро, но първият акцент от нея поставяме върху финалния концерт (31 октомври от 20:00 ч.) на виртуозното трио на американския джаз пианист Брад Мелдау. 

След много номинации през последните 25 години, през 2020 г. Брад Мелдау беше отличен за първи път с "Грами“. Той получи престижното отличие в категорията "Най-добър инструментален джаз албум“ за Finding Gabriel. 

Пианистът безспорно е сред най-задълбочените и влиятелни джаз музиканти днес. Той ще пристигне в Пловдив в компанията на още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията има концерти из целия свят още от средата на 90-те. Паралелно Мелдау развива и своята солова кариера, но солидна част от творчество му е свързана именно с неговото трио. 

Днес дискографията му като лидер включва 25 албума, а още 16 са създадени в сътрудничество.  

През последните три десетилетия, освен със своята банда, той работи с редица знакови джаз музиканти като Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и др. Записвал е с Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд. =

В началото на лятото излезе най-новият албум на Брад Мелдау и Orpheus Chamber Orchestra. Музикалният език на произведенията във Variations on a Melancholy Theme е комбинация от класическа форма с джаз хармонии. За първи път този проект се изпълнява на живо в "Карнеги Хол“ през 2013 г. 

Michael Wilson

Миналата година той издаде и албума Suite: April 2020. Приходите от него Мелдау дарява на Американската джаз фондация, която е създала спешен фонд за подпомагане на музиканти.

Музика за кино

Музика на Брад Мелдау е включена в няколко филма, сред които "Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик и "Хотел за милион долара“ на Вим Вендерс. Той композира и целия саундтрак на френския филм "Съпругата ми е актриса“. 

Брад Мелдау е забележителен импровизатор, който с огромен интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Той обаче се занимава много сериозно и с музикалната архитектура на своите произведения. В работата си често съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма, Мелдау успява да създаде ефект на контролиран хаос. Изпълненията му са истински интензивно преживяване. 

Поради условията, в които се провежда Plovdiv Jass Fest тази година капацитетът на залата няма да бъде намаляван, но достъпът на публиката ще се осъществява единствено с валидни  документи за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Необходимо е да се представи и документ за самоличност, с който да бъдат сравнени имената. Третата възможност остава отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта. Вратите отварят в 19:00 ч., за да може влизането на хората да бъде облекчено. 

бюлетин

още реакция