„Трънливо лято“ в галерия Little Bird Place

Изложба събира творби на четирима художници.

Изложбата „Трънливо лято“ представя четирима художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски, Jazoo Jang, Francisco Montoya Cazarez и Ties Ten Bosch. Различни като произход и авторски търсения, те са обединени от свободомислието на съвременната берлинска сцена, превърнала се в пресечна точка на техните кариери и познанства.

Идеята на изложбата е метафора за един ироничен конфликт, който раздира ежедневието на почти всеки активен човек. Желанието ни да бъдем свободни и щастливи е в постоянно противоречие с всевъзможни фактори, ограничаващи тези наши стремежи. От простичкото ежедневие до екзистенциалното ни усещане за реалност, този конфликт се материализира в мисли, усещания, решения и случки, които варират от трагичното до смехотворното…

Защото всяка наша мисъл за пътуване, приключенстване и наслада е моментално осъразмерена с времето и средствата, с които разполагаме. Всеки наш импулс за непосредствен израз на емоция и чувства е взискателно претеглян от социалната среда. Всякa наша идея е в дуел с всички идеи, познати на човечеството, а приносът на всяко наше постижение може да угасне, веднъж погледнат от кулата на апокалиптичното ни бъдеще.

Този абсурд се концентрира в нас самите. Той ни тласка в полюсите на смисъла и безсмислието, проявявайки се в най-разнообразни форми. От желанието ни да се напием и да покажем среден пръст на целия свят, до идеалистичния стремеж да пребродим всички непреодолимости на живота. Затова и лятото е трънливо. То е слънчево, но твърде горещо, на морето е страхотно, но трябва да се внимава, човек може да се поотпусне, но само за социално отговорен период от време, изборите минаха, но резултатът е същия, животът е прекрасен, но си отива. Куратор на изложбата е Радослав Механджийски, а творбите могат да бъдат разгледани до 3 септември в галерия Little Bird Place.

бюлетин

още реакция