Отвъд нотите с Роберто Фонсека

Един взривяващ емоциите проект на кубинския пианист Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков.

Едно от най-трудните неща е да разкажеш за храна, която е адски вкусна по начин, по който читателят да изпита същото удоволствие като вкусващия. Същото е и когато трябва да предадеш с думи усещанията си и преживяването на нещо, което е отвъд думите – магическият свят на музиката. Можеш да го вкараш в рамки, контекст, жанр, факти, да се опиташ да опишеш структура, похвати, но.... никога не би могъл да опишеш чувството. То трябва да се съприживее. Най-добре на живо. На концерт, лайв, гиг. Особено, когато изпълнителят е взрив от чар, харизма, талант и страст. 

Фотограф: Павел Коев

Опитвам си да ви опиша събитието Роберто Фонсека. От само себе си е ясно, че това е невъзможно. Мога да щрихирам и да ви приканя да следите за нови концерти, записи, албуми.

Фонсека е вече добре познат и много обичан в България по ред причини. Освен че свири латино-джаз, ърбан джаз, хип-хоп, пианистът с гореща кръв е много отворен към колаборации и предизвикателства с различна по вид етно музика. Когато посещава София за един от концертите си чува за пръв път неравноделните тактове на българската фолклорна музика и магическите гласове на българските певици. Хармониите, които българската музика има, са несравними и изключително въздействащи, Роберто ги сравнява с настръхване на кожата. Решава да опита да смеси кубинска музика и български фолклор. Въпреки различията в метриката, фразирането, акордите, хармониите, той намира общи неща - и страст заряд, енергия. 

Фотограф: Павел Коев

И ето, речено сторено. От миналата година пианистът е в интензивна комуникация с композитора Георги Петков, с когото работи по новата програма и репетира онлайн с момичетата от хор "Нови български гласове“. Ражда се проектът "Отвъд нотите“, който вече е ангажиран на един от най-големите европейски джаз фестивали - в Марсиак, Франция – където ще се представи на 1 август. Джаз фестивалът в Марсиак се провежда от 1978 година до днес като на сцените му са гостували най-големите звезди в джаза - като започнем от Оскар Питерсън, Стан Гетц, Хърби Хенкок, Джордж Бенсън, Стенли Кларк, Маркъс Милър, Ди ди Бриджуотър, Дайана Крал и стигнем до Мелъди Гардот, Робърт Гласпър, Ибрахим Малууф, Ануар Брахем.

Фотограф: Павел Коев

Българската публика преживя първа тази програма от проекта. И заедно с момичетата се наслади, танцува и пя "Девойко мари хубава“, "Вечеряй радо“, "Снощи седенки кладохме“ и още много от любимите и разпознаваеми български фолклорни бисери. Неуморното пиано на Роберто Фонсека следваше всеки дъх и предихание на вокалите с ритъм, извиращ като че от недрата на една обща земя, на която всички сме равни пред любовта и смисъла. 

В типичния си за него стил, Роберто успя да запали публиката и да я накара дори да пее на испански и да танцува кубинско мамбо. А любовта му към всеки един в пулсиращата в един ритъм зала на София лайв клуб се предаваше като най-сладката зараза. 

От такъв концерт всеки си тръгва усмихнати поне малко по-добър. 

Благодаря на организаторите от Джаз + концерти за празника и се надявам Роберто да се връща тук още и още, защото със сигурност тук е сред свои. 

бюлетин

още реакция