Харита Асумани в страната на късмета

От 27 май до 9 юни в КО-ОП ще се настани самостоятелната изложба на Харита Асумани - FALLING ≠ FLYING

Във FALLING ≠ FLYING визуалният артист Харита Асумани съпоставя значението на падането с това на летенето и изследва концепцията на късмета. 

Харита Асумани е визуален артист, който през последните седем години участва в множество изложби, представяни в София и Балчик до Прага и Париж. Харита Асумани е с корени от Танзания, но е родена и израснала в Пловдив. 

Учи Живопис в Художествената гимназия в Пловдив, а след това Сценография и Костюмография в Националната художествена академия. Следва в Аccademia di Belle Arti di Venezia по програма за обмен на студенти, a заради характерния си стил и изключителен талант е наградена с творческа резиденция в Cite Internationale des Arts Paris. 

Идеята за изложбата се ражда през декември миналата година, докато Харита разсъждава върху късмета си и прави мисловна карта за предстоящата година. Така се стига до работното заглавие на проекта - “Паднах на меко”. Фраза, която Харита свързва с “чист късмет” и решава да потърси визуалния й израз върху лист хартия с молив в ръка. Така, върху хартията започват да се появяват различни фигури в състояние на падеж или летеж, или и двете.  

Резултатът от проучването й ще се материализира на 27 май в КО-ОП чрез серия от живописни картини, придружени от няколко спомагащи обекта под формата на матраци, които да омекотят падането.

“Късметлийка съм, защото мога да рисувам, да танцувам, да тичам, да ям, да обичам, да плувам, да слушам музика, да спя спокойно, да сънувам сладки сънища и да правя всички тези неща. Така погледнато, доста сме късметлиите.” Харита Асумани

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция