Гледаме „Мерсие и Камие“ по Бекет в “Сфумато"

Премиерата с актьорите Христо Петков и Цветан Алексиев е на 25 май.

На 25 май от 19 часа в театрална работилница “Сфумато“ ще се състои премиерата на "Мерсие и Камие“ по романа на Самюъл Бекет с участието на Христо Петков, Цветан Алексиев, Георги Сиркатов. Повече за работата по текста на един от най-добрите световни драматурзи, как се избират най-подходящите актьори и защо днес, повече от всякога е важно да се замислим накъде отиваме – от режисьора на спектакъла Ростислав Георгиев.

Мястото и действието в "Мерсие и Камие“ са типични за Самюъл Бекет. В някакво запустяло, забравено от бога място двама души тръгват на пътешествие, което за тях е жизненоважно. По пътя си са придружавани от непрестанни дъжд и вятър, а единствен заслон им е изпокъсан чадър, "приличащ на ранена птица“. Срещат и някой трети. Кой е той, но кои са те? Къде отиват? Какво търсят? "Мерсие и Камие“ е първият роман на Бекет, писан след Втората световна война и също така първият писан на френски. Може да се каже, че е преход към зрялото му творчество и нещо много важно за мен – подстъп към писането на драматургия. Именно при писането на този роман Бекет си дава сметка, че идеите, които иска да изрази, биха намерили своята пълноценна плът на театралната сцена. Затова и този текст е смятан за предтеча на "В очакване на Годо“. Аз от първи курс (а и от преди това) имам любопитство към абсурдистите и темите, с които се занимават. Тогава първият ми изпит по режисура беше върху "Кралят умира“ на Йонеско. Задачата ми по режисура за трети курс беше драматизация на роман и след като видях обявата за конкурс на Сфумато, реших, че сега би било най-благодатно да опитам да навляза в света на Бекет. Именно защото от една страна това е негов роман, носещ в себе си драматургични качества и от друга – сравнително ранна негова творба, реших това да е материалът за първия ми опит върху този автор.

В света, който изгражда Бекет, всички илюзии, всички паравани, прикриващи истината, са оголени. Той иска да изправи своя човек пред цялата истина, колкото и болезнена да е тя. Само тогава човек би могъл да израсне, да прозре нещо отвъд баналното, отвъд болката и отвъд собствения си провал да извлича познание.

В близкото ни минало на няколко пъти са се случвали такива събития, които са предизвиквали човечеството да застане лице в лице с истината за себе си. Времето, в което е написан "Мерсие и Камие“ е пример за това – може би най-голямата катастрофа в съвременната история, след която светът не е останал същият – Втората световна война. Днес също живеем в период, който изисква от човека да се спре, да запита сам себе си кой е, какво е сторил, накъде отива и може ли да продължава така. Много важно беше актьорите, които ще играят двойката персонажи Мерсие и Камие, да са творчески тандем, по някакъв начин да имат обща биография на сцената, "да се усещат“ казано на театрален жаргон. Те двамата, освен че поотделно са много добри актьори, притежават и това качество за партниране помежду си. След като проявиха любопитство към проекта, остана да избера и актьора за "третия персонаж“. Важно беше той да е от друго поколение, млад актьор, за да е безусловно усещането, че "третият персонаж“ е като от друго време, странник, чужд на Мерсие и Камие. Така в екипа дойде и Георги Сиркатов.

Фотография: Георги Сиркатов

"Мерсие и Камие“ е един от трите селектирани проекта в онлайн работилницата на "Малък сезон 2020“ (част от Културния календар на Столична община), които получиха възможността и подкрепата да бъдат реализирани на сцената на Сфумато през настоящия сезон. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция