34 български артисти се изправят срещу речта на омразата

Арт интервенциите се разгръщат през месец април, като част от кампанията на Fine Acts.

34 български артисти застават срещу речта на омразата – чрез серия от градски арт интервенции, интерактивни инсталации и свободни за ползване илюстрации. 

Инициативата е на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие. Арт интервенциите се разгръщат през месец април, като част от кампанията Love Speech на Fine Acts срещу речта на омразата в България. 

Сред имената, които се включват в инициативата, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов, и много други. 

“Речта на омразата в обществото, политическата и медийната среда нараства. Все повече хора се чувстват лично застрашени, а според водещи национални изследвания, основни таргети са роми, ЛГБТИ хора и бежанци/мигранти. Изкуството е един от най-мощните инструменти за това да достигнем до сърцето на аудиторията. Редица научни изследвания казват, че мнения се променят не чрез предоставяне на още и още факти, а чрез предизвикващи съпричастност преживявания – каквото е изкуството”, казват от Fine Acts.  

Отпразнувай многообразието

 

Фотограф: Михаил Новаков

Работата на Николай Петров – GLOW е огромен стенопис на ул. Бачо Киро 38 – най-голямата му самостоятелна акция до момента. Творбата представя обществото като многоцветна композиция, изградена от различните уникални цветове, нюанси и тонове на всеки индивид.

“Всички хора са красиви, нека отпразнуваме многообразието и да не се делим по цвят, сексуална ориентация, раса или социално положение”, казва GLOW. 

Лично осветление

Втората арт намеса е видео инсталация на художника Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, като възможност да се "осветлят“ лицата на една невидима общност. Работата е и “практично средство да видим пътя си, къде стъпваме, върху кого?”, казва Шурелов. Локацията е до Галерия “Сердика” на Женския пазар в София.

Фотограф: Михаил Новаков

Другите хора

Третата градска арт акция е посветена на темата за бежанците. “Другите хора“ на артиста Станислав Беловски, която може да бъде видяна в открития двор на Гьоте-институт в София, е композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография. Според Беловски, “ако войнстващо нетолерантните имат по-често възможност да влязат в непосредствен досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите”.

Фотограф: Михаил Новаков

Интерактивна инсталация

Финалният компонент от кампанията Love Speech е интерактивна арт инсталация, създадена от артиста Вито Валентинов. Тя ще бъде представена в рамките на изложба, която се открива на 23 април в галерия “КО-ОП” в София. Арт инсталацията изследва връзката между думите и действията. Творбата се състои от различни обекти, с които посетителите ще могат да взаимодействат. Целта е да се представи езика на омразата чрез реални движения на физически обекти в изложбеното пространството и по този начин да се въвлекат емоционално участниците.

Серия илюстрации

Жана Миткова

В рамките на кампанията 30 български артисти създават свободни за ползване илюстрации, посветени на темата слово на омразата. Те са публикувани под отворен лиценз и са достъпни за некомерсиална употреба от активисти и граждански организации. Част от илюстрациите бяха изложени като широкоформатни постери по спирките на градския транспорт в София, Пловдив и Бургас. 

Кампанията е подкрепена от Фонд Активни граждани България.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция