Френско кино на Киномания

Фестивалът на френския филм ще завладее киноманието от 9 до 22 април, като част от програмата на Киномания.

Старт на селекцията ще даде „Вила Каприз“, който ще можем да видим първо в кино „Люмиер“ на 9 април от 19:00 часа. Филмът се фокусира върху прочут адвокат, чийто могъщ клиент е обвинен в незаконно придобиване на Вила Каприз –огромно имение на Френската ривиера. От съюзници двамата мъже се превръщат във врагове. Режисьор на продукцията е Бернар Стора, а в ролите ще видим: Нилс Ареструп, Патрик Брюел, Мишел Буке, Ирен Жакоб и Пол Ами.

Ден по-късно (10 април, 17:00 часа) в кино „Люмиер“ ще бъде показан и отличеният с цели шест награди „Сезар“ „Сбогом, глупаци“ на режисьора Албер Дюпонтел. Историята се фокусира върху 43-годишна фризьорка, която се опитва да намери детето, което е била принудена да изостави, когато е била на 15. Двама ексцентрични мъже й помагат в това странно и забавно издирване. Филмът е с участието на Виржини Ефира, Албер Дюпонтел, Никола Мари и Мишел Вийермоз. 

„Парфюмите“

Във вълнуващия свят на „Парфюмите“ ни потапя режисьора и сценарист Грегори Манье. Трогателната комедия е съсредоточена върху двамата главни герои – Ан, знаменитост в света на парфюмите, но егоцентрична и непоносима за околните и новият й шофьор Гийом – единственият човек, който се осмелява да й се опълчи. В „Парфюмите“ участват Еманюел Девос (като Ан Уолбърг), Грегори Монтел ( като Гийом Фавр), както и Сержи Лопес и Гюстав Керверн. Филмът може да се види в кино „Люмиер“ на 18 април от 19:00 часа.  

„Неочакван тримуф“

Сред другите предложения на френското кино е и „Неочакван тримуф“ – един от фестивалните хитове в тазгодишната Киномания, носител на Европейската филмова награда за най-добра комедия. Любопитната история е с режисьор Еманюел Куркол. Група затворници, предвождани от даровит, но често безработен актьор играят „В очакване на Годо“ по Самюъл Бекет. Театралното ателие в затвора прераства в турне, което обещава да се превърне в неочакван триумф. Филмът гледаме в „Люмиер“ на 17 април от 19:00 часа, а в ролите се превъплъщават: Кад Мерад, Давид Аяла, Ламин Сисохо, Софиан Хамес, Пиер Лотен, Александър Медведев, Марина Хандс, Лоран Стокер. 

„Дьо Гол“ е посветен на прочутия френски генерал и ще може да бъде видян в кино „Люмиер“ на 21 април от 19:00 часа. Режисьор на продукцията е Габриел льо Бомен, а в роли гледаме Ламбер Уилсън(като Шарл дьо Гол), Изабел Каре, Оливие Гурме, Лоран Стокер, Тим Хъдсън (като Уинстън Чърчил), Филип Лауденбах и др. С настъпването на немската армия Франция е изправена пред катастрофална военна ситуация. Шарл дьо Гол, току-що повишен в генерал, се присъединява към правителството в Париж, докато съпругата му Ивон и трите им деца остават в провинцията. Невероятната им съдба ще промени не самофренскат аистория, но и развитието на Втората световна война.

Като основен фокусна Фестивала на френския филм тази година ще бъдат показани шест филма с участието на големия актьор Мишел Пиколи, който почина през 2020 г.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френски инстиут в България.

Всички филми от френската програма ще са с прожекции в кината „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното,  Euro Cinema, Кино G-8, както и във Френския инстиут. Пълната програма с точните дати и часове може да откриете тук.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция