Разходка по плажа на Слънчев бряг

На 16 март в КО-ОП ще се състои откриването на самостоятелната изложба на Андреа Попйорданова “Първа Линия” .

В новия си проект си “Първа линия” илюстраторът Андреа Попйорданова представя поредица от рисунки, които използват разходката като метод за опознаване на едно място чрез вглеждане в детайлите. Илюстрациите обхващат отсечката от северния до южния край на залива на Слънчев бряг, движейки се само по бреговата ивица, а изложбата и книгата играят ролята на въображаем туристически пътеводител. 

 

Андреа Попйорданова е илюстратор и графичен дизайнер на свободна практика, съосновател на колектив ЧАРК и платформата за независими издания ТИ-РЕ. Завършила е "Илюстрация“ в Единбург, а от скоро зад гърба си има и магистърска степен по "Визуална комуникация“ от Кралския колеж по изкуствата в Лондон. В момента работи над идеята как чрез рисунка, текст и книга, може да се разказват истории от действителността. 

Изложбата е съпроводена от представяне и на независимо издание, което съдържа колажи, рисунки, архивни материали на архитектурни елементи, както и ‘намерени’ текстове от сайтове на хотели в курорта. 

Проучването и събирането на информация, визуална и текстова, като част от проекта ‘Първа линия’, е един експеримент, в който смесвам документалното с художествения си подход на работа и книгата като форма на разказ. 

В процеса на работа преминах през разговорите за архитектура и за устройство на крайбрежието, натрупването на информация за това как едно място като Слънчев бряг става такова, каквото е, и усещането от разходките по брега. Всъщност проектът е и част от интерес, който имам от много време, за символиката на образите и идеите, които привличат хората, като палми, екзотика, и кога те се превръщат в клишета.”- споделя Андреа Попйорданова.

 

Различни елементи от пейзажа се подреждат в реда, в който се появяват по време на разходката по плажа. Сред тях наблюдаваме басейни, изкушаващи панорамни гледки към морето, златист пясък, множество артефакти, скулптури, над 300 вида палми, изкуствени, но и естествени, чадъри, папагали, алпинеуми, колони, тераси, арки - всички те вдъхновени от разнообразни исторически епохи. 

Безбройните обекти и детайли от пространството заедно сътворяват един “музей” на открито, изграден от популярни образи на “идеалната” почивка.

КО-ОП

Oткриване: 16 март 2021, 17:00 - 21:00ч.

Закриване: 30 март 2021

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция