Любовта ни спасява с „Федра“ на Бойка Велкова

Очакваме премиерата на спектакъла на 8 март от 19:00 часа в Театър Азарян.

Ако е истина, че няма престъпна любов, защо любовта винаги е едно от най-трудните изпитания за човека. Отговорите на този въпрос изследва спектакълът "Федра“, който ще има своята премиера на 8 март от 19:00 часа в Театър Азарян.

Режисурата и главната роля са поверени в ръцете на Бойка Велкова, която на сцената си партнира с актьорите Пламен МанасиевМихаил СърванскиСевар Иванов и ПетяСиляноваАвтор на текста е Петър Пламенов.

Пиесата, основана на митовете за "любовните отмъщения” на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци – нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна, силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство. Семейните отношения разкриват извечните проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но видени с очите на днешния постмодерен човек, разглезен от изобилието, навикнал на безгрижие и безчет забавления, но все още способен на големи страсти и копнеещ за автентичен житейски смисъл.

"Затова все още обичаме да разказваме стародавни истории, не само, за да си доставим удоволствие, но и за да  открием истината за спасението си, поне чрез думи, защото всеки човек е призован сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществуване,“ споделя Бойка Велкова.

Смелата, елегантна и дълбока режисура на "Федра“ е посветена на разбулването на вътрешните мотиви на героите. Бойка Велкова ги изгражда с уверени ярко живописни маски, показвайки както жаждата за красота и възхитата от съвършенството, така и търсенето и копнежа на духа за нещо възвишено и значимо. Велкова релефно изобразява женската емоционалност с нейната неочаквана дълбочина и противоречивост, вглежда се без укор в мъжкото его, във волята за авторитет и власт. Ето защо режисьорското решение се плъзва между реалността и съновидението, страстта и копнежа, за да покаже в последна сметка скритото единство в началата на битието. 

Припомняме си монолог от "Пътят към Афродита“ по Исабел Алиенде, част от инициативата ни #НавънКъмСебеСи. Авторската идея и концепция на спектакъла също са дело на Бойка Велкова.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция