Капка Касабова ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал

Тази година изданието ще е изцяло дигитално и започва на 10 декември.

Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната – Софийски международен литературен фестивал ще бъде изцяло дигитално. Ограничен брой хора ще могат да присъстват на живо на събитието, ако епидемичната обстановка позволява. Фестивалът, който досега е бил сцена за повече от 320 поети и писатели от 35 държави, тази година ще се проведе не за шест, а в рамките на четири дни – от 10 до 13 декември

Събитието ще запази значителна част от форматите, които позволяват разнообразни входове към литературата. За разлика от голяма част от предишните издания, в осмия Литературен фестивал няма да има специфичния географски или езиков фокус. Литературата ще е от различни точки на света. Това издание ще е може би най-актуалното досега, тъй като авторите неизбежно ще са изправени пред  осмисляне на настоящата ситуация, както и пред въпроса за бъдещето, което в момента изглежда трудно въобразимо, дори в едрите прогнози. А Софийският международен литературен фестивал е среда, в която централна роля имат именно онези хора, за които въображението е основен инструмент за разбиране на света. 

Разговори за бъдещето

За втора поредна година ще се проведе панелът "Разговори за бъдещето“. Този път негови теми ще са: Бъдеще историческо и Новите реализми: дистопия, утопия, научна фантастика. В тези разговори особено значима роля ще има творчеството на писателите, които най-целенасочено жонглират с идеите за бъдещето – фантастите. Необходимостта от нови хоризонти, антиутопията, историческият разказ, екологичните рискове, новите пандемии, икономическото неравенство, радикалните промени в обществата и политическите кризи са част от посоките, които през литературни примери и с участието на писатели и теоретици, ще формират тематичната рамка на "Разговорите за бъдещето“. Панелът се осъществява в партньорство с ShadowDance– онлайн списание за фантастика, култура и футурология. 

Чуждестранните гости 

Международната програма на Литературния фестивал тази година е фокусирана върху многообразието, различните перспективи, познание и обитавани места. 

Гост на фестивала ще бъде многократно награждаваната писателка Капка Касабова. Тя израства в София и на 18-годишна възраст се мести да живее в Нова Зеландия заедно със семейството си, където учи Френска и руска литература, както и Английска литература и творческо писане. От 2005 г. Капка Касабова живее в Шотландия, където е известна най-вече със своята художествена документалистика и пътеписи. Тя пише на английски език. Нейни есета са били публикувани в The Guardian, The Financial Times, The Times Literary Supplement, The Sunday Times, The Scottish Review of Books, The Economist 1843 Magazine и много други. Тази година романът ѝ "Граница“ е в краткия списък, заедно с още пет книги, на престижната френска Европейска награда за литература, присъждана в началото на декември. През 2018 г. "Граница“ получава наградата "Найеф Ал-Родан“ на Британската академия, а година по-рано книгата е избрана за шотландски роман на годината. Съвсем скоро се очаква на български език най-новата книга на писателката – "Езерото“. 

Част от осмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде британският писател и журналист – Крис Клийв. Роден е в Лондон и завършва психология в колежа "Бейлиол“, Оксфорд. Автор е на четири романа, пише разкази и води авторска рубрика в The Guardian. Романите му са бестселъри на New York Times. Крис Клийв е носител на престижни литературни награди. Книгата му "Възпламеняване“ е международен бестселър, издаден в над 20 страни, сред които България, Великобритания, Германия, Естония, Италия, Канада, Португалия, САЩ, Турция, Франция, Финландия, Холандия и др. През 2008 г. излиза и филмовата версия на книгата. Буквално всеки момент ще се появи и българското издание на "На смелите се прощава“.

Един от най-популярните съвременни израелски писатели - Ешкол Нево също ще бъде част от фестивалаРоден в Йерусалим, той прекарва детството си в Израел и Детройт. Книгите му са бестселъри в Израел и са публикувани на много езици. Носител е и има номинации за много литературни награди в Израел и Европа. Някои от книгите му са адаптирани за театрални пиеси. Нани Морети пък е режисьор на филма по книгата на Ешкол Нево "Трети етаж“, който предстои да излезе през 2021 г. Писателят преподава творческо писане в най-престижното израелско художествено училище и също така води множество творчески работилници. 

 

От Канада ще се включи Жил Жобидон, който е едва вторият писател от Квебек, който печели Голямата награда на 5-те континента на Международната организация на франкофонията. Той започва да пише на 53-годишна възраст. Преди това е изучавал Визуални изкуства и История на изкуството, работил е в музеи и галерии като куратор. Още първият му роман, публикуван през 2003 г., "Пътят на ранните утрини“ му носи три престижни национални награди. След това Жил Жобидон продължава кариерата си в относителна анонимност, далеч от медиите и широката общественост. Писателят получава Наградата на 5-те континента през 2019 г. за книгата "Спокойният уязвен“.

Сред международните участници на фестивала ще бъде писателката Естер Херистен, считана за едно от обещаващите имена в нидерландската литература още с дебюта си през 2000 г. Херитсен води популярна седмична колонка в телевизионния справочник VPRO и е удостоена с честта да напише подаръка за нидерландската Седмица на книгата през 2016 г. с тираж 700 000 екземпляра. В последно време набира популярност и като автор на телевизионни и филмови сценарии. Неин е сценарият на филма "Инстинкт“, който е бил и нидерландската кандидатура за Оскар през 2019 г. Четири от романите ѝ са финалисти за престижната награда Libris Literature Prize. Получава много литературни отличия. За романа "Жажда“ един от влиятелните съвременни нидерландски автори – Херман Кох, казва:

"С измамно семплия си, но изключителен език и изтънчен хумор, "Жажда“ е малко съкровище в съвременната нидерландска литература.” 

През четирите дни на фестивала, публиката ще има (предимно виртуалната) възможност да присъства още на срещи с български писатели, на специалната поетична вечер, както и на вече традиционния панел – Софийски международен литературен фестивал представя, който тази година ще обърне внимание на едни от най-навременните и интригуващи реакции на извънредната ситуация през годината. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция