"100 лица на театъра" представя над 500 фотографии на любими артисти

Фоотоалбумът ще бъде представен в рамките на Софийски театрален салон.

Сто от най-изявените, сто незабравими и непрежалими творци, които продължават да вдъхновяват чрез своите майсторски постижения на сцената. Сто лица, които ще останат непроменени от времето, ще изгреят на страниците на уникален фотоалбум, издание на Съюза на артистите в България и Фондация ,,Хомо Луденс“.

На 23 октомври (петък) от 18,00 ч. в Сатиричния театър, седмица преди Националните награди "Икар 2020“ и в навечерието на стогодишнината на Съюза на артистите в България,  ще бъде отбелязана премиерата на изданието, реализирано с подкрепата на Националния дарителски фонд "13 века България“ и Министерството на културата на Република България.

Стефан Данаилов

Фотоалбумът представлява навременен акт на дължима почит към паметта на онези български творци, които са утвърждавали необходимостта от високи художествени цели и идеали в историята на българския театър. Всички те, проправяли пътя на съвременната ни сцена, вълнували и очаровали поколения българи, оставяли ярки следи с години.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание тези сто именити наши артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет, артисти, посели "смелите мечти и светли вдъхновения“ в театралния ни живот, артисти-величия в нашата история.

"Човекът, който прави дъжд"

Фотоалбумът "Сто лица на театъра“ е дело на екип в състав Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с консултант проф. д. изк. Николай Йорданов, като изданието съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев. Графичното оформление е на младия и талантлив дизайнер Николай Димитров.

Виолета Гиндева

Събитието ще бъде достъпно само с ограничен брой покани, до изчерпване на количеството. Специални гости на паметната вечер, със свои акустични музкални изпълнения ще бъдат Атанас Пенев и Славчо Николов от БТР. Представянето на фотоалбума ,,100 лица на театъра“ е част от програмата на Софийския театрален салон.

XV-тото издание на Софийския театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г., и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Генералния спонсор – Ден и Нощ ООД, Първа инвестиционна банка, Астра Зенека – България, Nescafe Dolce Gusto, Минерална вода H20, Винарска изба "Брестовица“, "Софсток“ ООД, Тип-Топ Куриер, Хил Клиник, [ ‘nouhau] SALON, Ивент Дизайн, Пощенска кутия за приказки и др.

С любезното домакинство на Национален дворец на културата, Театър "Азарян“, Столичен куклен театър, Народен театър "Иван Вазов“ и др., 

 

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция