Заедно за реките на София

Или колко малко е нужно, за да ги превърнем в паркове.

Към днешна дата реките на София са изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме покрай тях и откровено ни става тъжно. И вероятно всеки втори, застанал над канала на булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Сливница”, се е питал – защо София няма чисти, уредени и нормални централни реки. Зона, приличаща на Навили в Милано, например.

А може би на софийските “канали” им трябва малко, за да ги почувстваме като паркове и реки? С тези въпроси започва дългосрочната инициативата Реките на София на фондацията “Колективът”, която цели да променя нагласите към софийските реки и постепенно да ги превръща в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и реализуеми намеси.  

Досега София има редица нереализирани проекти за реките, но вместо да седим и чакаме някой от тях да се превърне в реалност, можем да започнем с малки стъпки да променяме нагласите си, да се грижим за тях и да използваме реките като градско пространство за среща с хора и природата. 

На 26 и 27 септември е първата стъпка в тази посока – Фестивал: Реките на Софиякойто цели да покаже как могат да живеят нашите реки, за да започне плавната промяна – на нагласата ни към “канала”. 

Зад  инициативата Реките на София вече стоят някои от най-активните и отговорни към града организации, бизнеси и отделни граждани. Партньори и участници в програмата на фестивала до момента са градската комуникационна агенция Imp-Act, фондация Credo Bonum, Спортен клуб Begach, Be Duende, квАРТал, Botanic Lab, Битака, #soСофия, Subcultura, Кинематограф и други.  

По време на фестивала ще започне и по-задълбочената дискусия за бъдещето на софийските реки, като всеки ще може да отговори на въпроса – “за какво бихте ги използвали?”. А през ноември ще продължи с Работилница: Реките на София. Събитието ще цели да работи с всички експерти, които знаят, могат и искат да търсим заедно трайни решения за подобряване на състоянието на Реките на София и превръщането им в паркове. 

Първото събитие се случва със силната подкрепа на Fashion Days, VIVACOM, Absolut, Peri Bulgaria, Загорка, Ариана, Крадецът на Ябълки, Пространство за изкуство и споделена работа КО-ОП, Българо Американска кредитна банка, Taste Farm, Trastena Wines и логистика предоставена от Spark. Организаторите имат институционалната подкрепа на Столична община - Направление Архитектура и градоустройство, Дирекция Сигурност, Дирекция Околна Среда, ОП Софпроект. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция