Смехът ще ни спаси

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязват 160 години от обявяването му за град с редица инициативи.

Крилатата фраза на Радой Ралин "Светът е оцелял, защото се е смял“ обединява една голяма част от артистичните активности в Габрово, с които Музеят на хумора и сатирата в града се присъединява към отбелязването на 160 години от обявяването му за град.

Директорът на музея Маргарита Доровска и екипът й добавят голямата удивителна в празничните инициативи с откриването на огледалната зала, създадена от художничката Невена Екимова. В артистичната концепция на авторката е заложена добрата традиция напародиране на собственото ни отражение, която се появи дори в любимия на всички децапрез 70-те и 80-те години "Ну, Погоди“. Гостите ще се видят в нова светлина в  Габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари с Габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ Габровски огледален лабиринт.

 

Фотограф: Росина Пенчева

Най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е много за една манджа!). За него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход, ако го задържат. 

Това артистично приключение ще отвори врати на 18-и септември от 18:30 с вдъхновено от темата парти, за което обявеният от организаторите дрескод е комбинация от сребърно, огледално, златно, ламе и пайети. Екипът на Смешната къща припомня, че носенето на маски е задължително, с добавка по габровски "за да пият по-малко“.

На следващият ден, 19-и септември, номинираният за Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията "Съвременен танц и пърформанс" проект на Стефан А.Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия) НОНУМЕНТ ще се състои отново на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа). Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата, и се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците съпреживяват архитектурата и стават свидетели на сцени от историята на паметника. Желаещите да се включат е необходимо да се регистрират на този линк и да си носят смартфон и слушалки.

За отбелязването на годишнината от обявяването на Габрово за град Музеят на хумора и сатирата в града отваря врати на сувенирния си магазин, който е единственият музеен проект в страната, реализиран с изцяло кредитно финансиране вСредствата са осигурени от Фонд за градско развитие-Север. Проектът включва създаване на изцяло нов музеен магазин на площ от 80 квадрата, създаване на нови сувенири, създаване на онлайн музеен магазин.

Антигерой

Изложба на Калоян Илиев - Кокимото "Антигерой“ се открива отново на 18 септември в рамките на есенния сезон на дома на хумора и сатирата и е един от акцентите в програмата за честването на 160 години Габрово. Силно и категорично, в своето изкуство Кокимото използва активно световната потребителска култура, а централна роля в нея е отредено на въображаемият му образ.

Мозъчна атака, промиване на мозъка, мозъчно увреждане

Пародия или не, на границата с кича и култа към идоли, Кокимото поставя себе си под съмнение, а посредством мултиплицирания си типаж, разобличава проблемите на съвременното общество. На 19-и септември, от 11 часа, е предвидена лекция на Калоян Илиев, а от 13 часа стартира "Оптика и илюзии“ – детско ателие със занимания, свързани с откриващата се Огледална зала - демонстрация, експерименти и тълкуване на физични явления от раздел Оптика.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция