CineLibri търси късометражни филми, вдъхновени от литературата

Режисьори от цял свят имат възможност да участват и в късометражния конкурс на фестивала.

Тази година шестото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще се проведе между 18 октомври и 8 ноември под мотото #ВъзпитаниеНаЧувствата. За поредна година зрителите в цяла България ще имат възможност да изпитат наслада от най-добрите адаптации, явили се на бял свят през последните месеци.

През 2019 г. CineLibri за пръв път реализира късометражен конкурс, в който участваха заглавия от редица страни, но на специалната закриваща церемония бяха излъчени само 10, а три от тях получиха и специални награди. Късометражните филми са специфични, различни и много ценни с това, че показват магията на киното в най-чистата й форма. Кратката форма няма право на празни кадри, излишни разточени диалози, дълги лирически отклонения. Подобно на късите разкази или стиховете, тя е синтезирана, ударна, изчистена и премерена. Екипът на фестивала се вълнува от това как млади талантливи режисьори, водени и вдъхновени от литературни произведения, правят своя собствена интерпретация и извличат есенцията на текста в няколко минути. Няколко минути, които са напълно достатъчни да въздействат, да хванат зрителя за гърлото, да го накарат дълго време да остане прикован в чудото, случило се на големия екран.

Миналата година видяхме “Внукът на човекоядката” на Десислава Николова-Беседин по едноименния разказ на Йорданка Белева, насладихме се на трите естетически изящни анимации “Плитка вена” на Йоана Александрова по поемата на Марин Бодаков, “Над нещата” на Ина Николова по поемата на Стефан Икога, “Екзистенциално” на Наталия Атанасова по поемата на Анамария Коева и още. Големият победител беше “Концерт за кларинет и оркестър” на Максим Петров. Филмът е по разказа на Людмил Станев “Още една кратка история за любовта” и беше отличен от престижното жури в състав Мария Арангелова, Иван Мудов, Николай Мутафчиев. Тази година отново се търсят най-успешните, интересни и цялостно завършени късометражни филми, вдъхновени от литературни произведения.

Ето и какво е важно да знаят всички участници тази година:

Няма ограничение в жанровото разнообразие - приемат се от експериментални проекти, до анимации, стига да са до 15 минути. 

Необходимо е късометражните филми да бъдат свързани със света на литературата. Бихте могли да изпратите адаптация, филмов прочит на живота на писател, ваша лична интерпретация на художествен текст, история, в която главният персонаж е писател, действието се развива в библиотека и т.н.

10-те най-добри късометражни филма ще бъдат излъчени на специална церемония в зала Люмиер-Lidl и големият победител ще получи специален диплом и парична сума в размера на 1000 евро. 

Партньори на събитието отново ще бъдат TatraTea, които за пореден път ще докажат, че имат изящен вкус не само за питиета и коктейли, но притежават и подчертан афинитет към хубавото кино и смислените каузи.

CineLibri има правото да използва части от вашите филми (вкл. трейлър/тийзър/постер) за рекламна цел.

Таксите за подаване на кандидатура не се възвръщат.

Невъзможно е да оттеглите кандидатурата си, след като вече сте изпратили филма си.

Фестивалът приема само DCP копия.

Кандидатури се приемат до 20 август.

Повече информация можете да получите тук.

бюлетин

още реакция