Игра с нищото в Галерия Структура

Разглеждаме творбите на Боряна Петкова и Михаил Михайлов до 1 август.

Боряна Петкова и Михаил Михайлов са двама автори, чиито пътища се засичат не само заради сходната съдба на художници-емигранти (живеят съответно в Париж и Виена), но и заради общите интереси за начина, по който функционира и се развива художествената творба. Задълбоченият и едновременно с това минималистичен подход определя творчеството и на двамата.

 

 

 

Боряна Петкова, Trying to touch the sky, молив върху хартия

 

Бoряна Петкова изследва границите на съществуването като експериментира със собственото си тяло, за да определи до каква степен ограниченията са реални и до каква могат да бъдат преодолени. Михаул Михайлов също се интересува от бариерите, които съзнанието поставя пред нас, като често въвлича и други хора в пърформативни действия, за да проследи техните реакции и да ги застави те самите да ги изследват. Двамата автори се "срещат“ и в интереса си към рисунката – тази най-класическа и първична техника, чрез която изразяването може да достигне максимални нива на искреност.

 

В изложбата, подготвена специално за пространството на галерия Структура, Петкова и Михайлов представят тази естествена симбиоза чрез поредица от работи, които съществуват самостоятелно, но едновременно с това си взаимодействат по категоричен начин (наранено платно/капещо платно, рисунки долу/горе, обекти, функциониращи само с присъствие на двама души – въртящи се пейки от двама/метални стойки с вградени стъкла от очила на различни хора, с помощта на които изложбата може да бъде видяна през чужди очи).

 

Изложбата включва рисунки, обекти, книга от рисунки на двамата художници, видео – абсурден опит за физическото сливане между авторите. Тя насочва вниманието на зрителите към незабележими на пръв поглед неща (прах, обикновена линия с молив), като им придава ново значение и смисъл.

Названието на изложбата Игра с нищото е формирано, като всеки един е предложил дума, която ясно и категорично е свързана с работата му.

 

Михаил Михайлов. dust to dust#100, 2020, цветен молив върху хартия, 138x138 см (детайл)

 

Повече за авторите

 

Боряна Петкова (р. София, България,1985) е завършила Националната художествена академия в София през 2011 г. и Академията за изкуствo и дизайн във Валенсиен (Франция) през 2015 г.

 

Живее и работи в Париж и София. Pаботата на Боряна Петкова се фокусира главно върху рисунката – като мисъл, действие или резултат. Тя комбинира различни дисциплини – видео, фотография, скултура, инсталация или звук, изследвайки тяхното взаимодействие с рисунката. През 2015 г. печели награда за рисунка на Pierre David-Weill от Френската Академия, 2016 г. е номинирана за наградата BAZA за съвременно изкуство, 2017 г. е лауреат на Биенале за съвременно изкуство на млади автори, Мюлуз (Франция) 2019 е номинирана за наградата Fénéon, Париж (Франция)

Нейните творби са показвани в различни институции - Национален музей Andrien Dubouché (Франция, 2019 г.), Музей за изящни изкуства Мюлуз (Франция, 2019) в FRAC Limousin (Франция, 2018 г.) Contemporary space (България 2018) Градска галерия София (България 2016) Галерия Linz (Париж, Франция, 2015) и още.

 

Mихаил Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. Учи във Факултета по визуални изкуства в Търново (1999-2004) и История на изкуството във Виенския университет (2002-2007). През 2006-2009 г. работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin. Освен няколко резиденции и награди той печели наградата Drawing Now Париж 2018 и Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 г. Има десетки изложби в Европа.

 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Австрийско посолство София.

 

В Галерия Структура от 8 юли до 1 август.

бюлетин

още реакция