100 години Хелмут Нютън онлайн

Отбелязваме един век от рождението на фотографа с безплатен достъп до специална изложба в Съсекс.

Newsland House Gallery в Западен Съсекс подарява на почитателите на фотографията достъп до изложбата Helmut Newton 100, отбелязваща 100 години от рождението на един от най-добрите фотографи в историята. Фотографиите могат да бъдат разгледани чрез кратки видеа, публикувани във Фейсбук и Инстаграм, а компания им прави и късометражен филм, който разхожда зрителите из галерията, предлагайки им досег до снимки, които до този момент не са показвани във Великобритания. През целия месец май в социалните канали на галерията ще бъдат помествани както фотографски дискусии, така и серия от интервюта, наречена Friends of Helmut

Celia, Miami, 1991. © Helmut Newton

 

Един от акцентите в изложбата безспорно е фотографията “Retro Verseau" за Vogue Франция от 1979-та. Позата на модела е силно вдъхновен от Джун Нютън, наричана още Алис Спринг, съпругата на Хелмут и човекът, оказал най-силно влияние върху работата му.

Във всеки един портртет на Нютън, жената е заела изключително силна поза, празнувайки женствеността. Част от Helmut Newton 100 са и редките за творчеството на фотографа цветни фотографии. Той често е добавял синьо, за да избегне топлите тонове. Куратор на изложбата е небезизвестният Симон де Пури - един от най-близките приятели на семейство Нютън. Първият разговор между двамата е по телефона, а поводът - покана от Пури към Хелмут за участие в серия от лекции в Sotheby’s. Срещат се за първи път в дома на Нютън, а Пури заявява, че след миг е бил влюбен и в Алис, и в Хелмут. След години, прекарани в истинско обожание на работата им.

Изложбата може да разгледате тук. 

нютън хелмут нютън

бюлетин

още реакция