Шанхайски сюрприз

Фондация „Прада“ събира Бернар Пикасо и още куп известни в арт средите имена. Поводът е изложбата „Прозорец към двора“.

Прада на китайска вълна – това е мотото на двете актуални изложби в пространствата на фондация "Прада“ в Милано, и в Шанхай. Италианската модна дизайнерка Миуча Прада никога не е крила пристрастеността си към изкуството и желанието си да възпитава вкус в тази посока. 70-годишната създателка на два от най-успешните брандове в историята на модата – Prada и Miu Miu понася доста критика заради комунистическите си пристрастия и силната ръка, с която управлява, както модната си империя, така и перлата в короната – фондацията Прада, с трите й филиала – Милано, Венеция и Шанхай. Родена като Мария Бианки на 10-и май 1949-а в Милано, Миуча, както я наричат роднините и близките й приятели, избира фамилното име на леля си, която я осиновява. Една от приятелките й от детинство – Франческа, която оглавява престижно френско арт издателство, коментира :

“Още като дете Миуча притежаваше таланта да създава ред, да провокира хората да вярват в една идея и да се борят за нея, заедно с нея!“

Успоредно с успешното развитие на двете марки – Prada и Miu Miu, през 1995-а заедно със съпруга си Патрицио Бертели основава фондацията Прада, посветена на съвременното изкуство и култура. До 2001-а организира 24 експозиции във временни пространства, а през 2015-а семейството отваря вратите на фондацията в Милано, в оригинална сграда по проект на архитектурното студио на холандеца Рем Кулхаас – ОМА. 

В Шанхай, Миуча Прада и съпруга й Патрицио Бретели представиха изложбата на една от надеждите в китайското изкуство – Ли Цин. Триетажната сграда, която се намира в артистичния център на китайския град е построена през 1918 година и е изцяло възстановена от фондация "Прада“ с идеята да споделя голяма страст на създателите си – съвременното изкуство.

 

За официалното представяне на изложбата "Прозорец към двора“ (артистично намигане към едноименния филм на Алфред Хичкок) пристигат ценители и гости от цяла Европа, включително близките на семейство Прада – Бертели – Бернар Пикасо (внук на Пабло Пикасо) и съпругата му Алмин Рех – собственик на една от най-големите частни галерии за съвременно изкуство във френската столица, създателят на списание AnOther magazine – Джеферсън Хак и директорът на центъра за съвременно изкуство в Пекин – Филип Тинари.   

бюлетин

още реакция