Без паника и си носете хавлия

Фотографът Иван Шишиев постави маски срещу корона вирус на статуи в София.

Паника произлиза от гр. πανικός – неудържим страх. Семантиката на думата обаче произлиза от представката παν и е свързана с древногръцкия бог Пан, който имал силата да плаши добитъка. Паника е това, което превръща един народ в обикновено стадо. 

И последиците са на практика катастрофални. Катастрофални до такава степен, че да изгониш човек от автобуса, защото е кихнал, или да откажеш помощ на възрастна дама, която няма сили да изкатери стълбите на Ректората, или да не дадеш възможност на някого да седне до теб в метрото от страх от коронавирус се счита за нещо нормално (днес станах свидетел на тези случки). Броени часове. Точно толкова е нужно да се превърнем стадо. Обръщаме се към всички: Без паника! (като в Пътеводител на галактическия стопаджия)

Toва са думите на фотографа Иван Шишиев, който стои зад страницата Етюд-и-те на София. В кадрите си той успява да улови красотата дори в най-неприятния (на пръв поглед) софийски ден. Дали ще ни зарадва със снимка на малко дете, фин детайл на стара сграда или пък романтичен нощен пейзаж, едно е сигурно - кадърът ще е повече от добър, а отзвукът в социалните мрежи - огромен. Защото днес, повече от всякога, имаме нужда да си припомним, че дори и най-грозната локва може да ни подари неочаквано красиво отражение.

 

 

Преди броени дни статуи в центъра на София осъмнаха с маски. Поводът - настъпилата тревожна ситуация с разпространението на корона вируса и още по-тревожното медийното всяване на всеобща паника по темата. Статуите на  Алеко Константинов и Петко и Пенчо Славейкови са само част от участниците в експеримента на Шишиев.

 

Фотографската серия събра хиляди харесвания в социалните мрежи. Провокация, която, надяваме се, ще донесе капка разум на склонните към безразсъдни действия. Продължаваме без паника и с хавлия на рамо, за да можем да легнем върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаме опияняващия морски въздух на Сантрагинус V (Пътеводител на галактическия стопаджия)

 

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция