Акценти от Берлинале пристигат на София Филм Фест

Две награди на 70-тото издание на фестивала отиват при „Баща“ на Сърдан Голубович. Гледаме го в програмата на Балканския конкурс на СФФ.

Берлинска конкурсна атмосфера ще могат да усетят и зрителите 24-тия София Филм Фест.

Част от дълго подготвяната и предизвикваща сериозни дискусии поредица от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации "Dau” на руския режисьор Иля Хржановски – проект, представян в програмата на Sofia Meetings у нас през 2005 година, имаше своята премиера пред публика през 2019 година, а в програмата на Берлинале беше представена "DAU. Natasha“, дело на Иля Хржановски и Екатерина Оертел. "Сребърна мечка“ за изключително артистично постижение бе присъдена на оператора на проекта Юрген Юргес. За нестандартния подход на режисьора и бурните реакции след прожекцията на Берлинале, АртАкция разказа часове след прожекцията.

Разберете повече за "DAU. Natasha

Четвъртият пълнометражен филм на Сърдан Голубович "Баща“ е копродукция между Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина - премиерата му беше преди броени дни в програма "Панорама“ на Берлинале 2020 и бе удостоен с Наградата на публиката, както и с отличието на Екуменическото жури. Голубович е съсценарист на историята, заедно с хърватския режисьор Огньен Свиличич; в основата й е истински случай - съдбата на беден работник, чиито две деца са отнети от социалните служби. Те са изпратени в приемно семейство, след като в резултат на тежки житейски обстоятелства съпругата му извършва акт на отчаяние. Режисьорът е познат на публиката в София от филмите "Абсолютните 100“ (2001), "Клопка“ (2007), който спечели Голямата награда в Международния конкурс на 11-ия София Филм Фест, и "Кръгове“ (2013). 

Копродукцията между Австрия и Германия "Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер бе представена в секцията "Encounters“ на Берлинале 2020 и получи Специалната награда на журито. Историята е разказ за Ели – тя е андроид и живее с мъж, когото нарича свой баща. Заедно те се наслаждават на лятото. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които означават много за него, но нищо за нея. Неочаквано една вечер тя навлиза в гората, следвайки далечно ехо… Това е историята на една машина и призраците, които всички носим в себе си… Филмът ще бъде представен у нас в специалната програма Фокус Австрия.

бюлетин

още реакция