Дуото Мина Милева и Весела Казакова по кината в България с първия си игрален филм „Котка в стената“

Комедийната драма направи своята световна премиера на фестивала в Локарно.

"Прекрасна и директна ирония почти като във филм на Били Уайлдър за хора на помощи, Брекзит и още много." 

Луиджи Локатели,Cinema Nuovo *****

Мина Милева и Весела Казакова от Активист 38, известни с провокиращите си документални филми "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ и "Звярът е още жив“, излизат по кината в България с политически некоректния си игрален филм, заснет в Лондон, “Котка в стената“. Филмът представя сблъсък между българи и местни в бурята на Брекзит, заради една изоставена котка. 

"Котка в стената“ направи своята световна премиера в основното състезание на един от най-старите и реномирани кино фестивали в Локарно от ранга на Кан и Берлин. “Скрийн Интернешънъл” постави филма на челно място от световните летни фестивали. А немското списание “Максимум синема” го класира четвърти в тяхната селекция от 11 най-добри филми в Локарно тази година. Носител е на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019-та, както и на наградата за най-добър дебют на българския национален фестивал “Златна Роза” през 2019-та.

Зрителите ще са станат свидетели на майсторски актьорски изпълнения от дебютанти, нови лица в българското кино: Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Асенов (5г.) и английските актьори – Гилда Уо, Чинуи Ей Нуоколо, Джон-джо Инкпен, Кадиша Гий Камара (12г.). 

Тази необичайна комедийна драма се случва в жилищен блок, югоизточен Лондон, раздиран от социално-икономически разделения и застрашен от всепоглъщащата стихия на градоустройството. Българката Ирина живее там с брат си Владо и малкия си син Жожо. Асансьорът се е превърнал в тоалетна, жители от различни националности си обменят крясъци вместо любезности, а общинският ремонт е абсурдно скъп. В разгара на конфликта, една привидно бездомна котка се барикадира "в стената“ на блока, с което изисква помирение между съседите.

"Котка в стената“ е поразителна критика на обществото, водовъртеж от емоции - от възторг до пълно отчаяние, поднесени на големия екран от изразителни герои. Тази история, базирана на реални събития, е тазгодишния еквивалент на филма “Аз, Даниел Блейк” на режисьора Кен Лоуч, коментира чуждестранната филмовата критика.

Филмът е копродукция между България, Великобритания и Франция и е подкрепен за развитие от подпрограма МЕДИА на Творческа Европа. Регионалният фонд в Париж, Ил де Франс, телевизия АРТЕ и Българската национална телевизия.

В кината от 28 февруари.

бюлетин

още реакция