Денис Хопър – от „Волният ездач“ до „Мечтателят“

Aмериканската фотографска галерия Fahey/Klein в Лос Анджелис е дом за творбите на Хопър до 21 март.

Kissing Booth, 1961-67

Актьор, режисьор, сценарист и фотограф са само една малка част от талантите, които притежава приживе легендарният Денис Хопър. Остава завинаги в историята на киното с филма "Волният ездач“ (1969 г.), белязал Холивуд с аромат на бензин от мотоциклетите на главните герои, спиращите дъха гледки и термина road movie. 

Bad Heart (Downtown Los Angeles), 1961

Започва филмовата си кариера с малки роли в два от последните филми на своя най-голям кумир – Джеймс Дийн ("Бунтовник без кауза“ и "Гигант“) и се прочува с провокативното си поведение, воден най-вече от интуицията и бунтарската си природа. Известен във филмовите среди е скандалът, който избухва на снимачната площадка на "От ада към Тексас“ (1958 г.), заради желанието на Хопър да се заснемат над 80 варианта на една и съща сцена, само защото не бил уверен в таланта на режисьора Хенри Хатауей да избере най-добрия кадър. След сблъсъка им, Хатауей обещава на 22-годишният актьор никога повече да не си намери работа в киното. За щастие, прогнозата му не се сбъдва. Във филмографията си легендата на независимото кино има над 100 филма (в това число и документални продукции), сред които "Истински романс“, "Скорост“, "Апокалипсис сега“ и "Баския“. В биографичния филм, вдъхновен от живота на култовия американски художник Жан-Мишел Баския, художникът-режисьор Джулиан Шнабел му поверява ролята на швейцарския дилър на изкуство Бруно Бишофбергер. Причината е, че Денис Хопър е познавал в детайли тази среда, самият той търговец на картини, сред които са творби на Анди Уолхол, Баския и Кийт Харинг.

Andy Warhol (with flower), 1963

Актьор или артист е дилема, която никога не е била важна в живота на Хопър, коментира собственикът на американската фотографска галерия Fahey/Klein в Лос Анджелис, където до 21 март може да се види изложбата с фотографии на Денис Хопър, наречена "Мечтателят“.

 "Започнах да снимам, защото винаги съм искал да режисирам филми. Това е причината да не режа кадрите.“

Заобиколен от артисти, Денис Хопър винаги има подходяща "мишена“ за поетичните си експерименти. "Визуална поезия в крачка, така бих описал стила на Денис Хопър!“, коментира Никълъс Фахи от галерията в Ел Ей. Културният елит на Америка през 60-те години е в близкия приятелски кръг на актьора, който мечтае за режисьорска кариера. 

"И аз, както всички други артисти на този свят, исках да измамя смъртта и да оставя нещо интересно на следващото поколение.“

През 1969-а Денис Хопър пише сценария на "Волният ездач“ в партньорство със своя приятел Питър Фонда (един от най-хубавите кадри в изложбата е именно фотографията на сестрата на Фонда – филмовата легенда Джейн Фонда, на брега на океана), режисира лентата и изпълнява една от главните роли – сериозна и показателна заявка, че може да прави всичко на снимачната площадка. При това с артистичен замах, който оставя следи за поколенията.

Jane Fonda (target practice beach) Malibu, 1965

Винаги търсещ, вдъхновен от близкото си обкръжение, Денис Хопър открива първата си изложба Lost Album, през 70-те години в музея Ft. Worth Museum. Много скоро разбира, че фотографията не е достатъчна. Така започва да рисува, прави скулптори, видеоинсталации и фотоколажи. Но остава завинаги верен на "Никон“-ът, който получава като подарък от тогавашната си съпруга Брук Хауърд. Носи го винаги на врата си и е причината, поради която приятелите му го наричат "туристът“. 

"Най-вероятно хората ще ме запомнят с "Волният ездач“. А аз искам да бъда запомнен като фотограф, не като актьорът, който снима.“

След смъртта на Денис Хопър през май 2010 година, артистичното му наследство гостува на музеи и галерии по света, управлявано от фондация, която носи неговото име. По ирония на съдбата, последното желание на Денис Хопър, светът да го запомни като артист, а не като актьор, се сбъдна.

Hands, Writing, 1961-67

Jasper Johns and Irving Blum, 1964

Double Standard, 1961

David Hemmings (with Lips), 1961-67

On the Road, 1961-67

Biker Couple, 1961

Brooke and Dennis (silver frame), 1965

Joint, 1961-67

Peter Fonda and Robert Walker Jr. (with peacock), 1965

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция