Зад обектива: млади фотографи

Най-доброто от младежката фотография пристига в София.

Светът нямаше да бъде същият без фотографиите на Бресон, Ман Рей, Алфред Айзенщат, Ани Лейбовиц, Марио Тестино, Стив МакКъри. Умението да уловиш точния момент, да разкажеш история само с един кадър, да създадеш цял филм само в миг... Във време, в което всеки може да бъде фотограф, благодарение на телефона си, София става столица на най-добрите млади фотографи. 

Между 13 и 22 юни в НДК ще се проведе 39-тото издание на младежкото биенале за фотография под патронажа на FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique - международна организация на националните асоциации за фотография). Ще имаме шанса да разгледаме творби на 452 автори от 18 държави. България селектира и е представена с колекция на млади фотографи в две категории – до 16 г. и до 21 г., а 14 от 20-те снимки, включени в българската колекция до 21 години са на ученици от Националната гимназия по полиграфия и фотография, ненавършили още 18 години. 

Силни кадри от българското присъствие можем да наблюдаваме особено в категорията до 21 години. Различен поглед, добро око и шансът да попаднеш на точното място, в точното време. Избрахме няколко фотографии, които бихме съзерцавали с удоволствие и които ни направиха особено впечатление. Няма как да пропуснем и наистина изключителните попадения от Сърбия, Италия и Оман, които са и отличени с награди. 

Лоренцо Ризани, Италия

Сребърна награда

Злато за Сърбия.

Йордан Василев, 19 г.

Деа Атанасова, 18 г.

Мартина Георгиева, 20 г.

Таня Янкулова, 17 г.

Мартина Георгиева, 20 г.

Изложбата може да бъде разгледана от 13 до 22 юни, достъпът е през вход А4 (откъм пилоните).

бюлетин

още реакция