Галерия Contemporary Space във Варна отбелязва седмата си годишнина

И то по особено вълнуващ начин: с изложба, включваща творби на Иван Мудов, Нено Белчев, Правдолюб Иванов и още.

Автори: Нено Белчев, Лъчезар Бояджиев, Марияна Василева, Стела Василева, Правдолюб Иванов, Минá Минов, Иван Мудов, Кирил Прашков, Калин Серапионов

Куратор: Даниела Радева

Галерия Contemporary Space отбелязва седмата си годишнина с изложба, посветена на светлината. Произведенията, включени в Изкуствена светлина / Artificial Light, са създадени между 1993 и 2019 г. и коментират идеята за светлината, използват я като художествено средство или насочват към смисъла на понятието в изкуството, без пряка връзка. Пречупването на светлината създава илюзията за цвят; тя е ключова при формирането на триизмерните форми в изображението. Светлината е визуализация на идеята за божественото в християнското изкуство. Без нея фотографията е невъзможна; тя е незаменима като средство за пресъздаване на настроения. Светлината може да бъде метафора за просветление, за просвещение, за доброто. И всички понякога казваме "просветна ми”.

Калин Серапионов, ON и OFF, 2016 

"Изкуствена светлина”  тук не се отнася пряко към електричеството и не всички произведения в изложбата излъчват светлина. Става дума за светлината като елемент, който е фундаментален за визуалното изкуство  –  заради съвпадението на корена в думите "изкуство” и "изкуствено” или “art” и “artificial”. Независимо дали е природна или електрическа, светлината винаги е нематериална, трудно е да я уловиш и задържиш в неподвижен образ или в еднозначно съдържание. В днешно време това "художествено средство“ има много повече възможности да влияе пряко на настроението  –  например, в така наречените "обгръщащи“ инсталации на Олафур Елиасон, Джеймс Търел, но и Стела Василева. В други случаи комбинацията на текст и неонова светлина може да противопостави идеята в изкуството на агресивния рекламен слоган, както е в работи на, например, Трейси Емин, но и Калин Серапионов. Чрез светлината може дори да се направи връзка между средновековното и концептуалното изкуство от 20-ти век, както се случва в някои работи на Правдолюб Иванов и Лъчезар Бояджиев, но и в творби на Марсел Дюшан, Дан Флавин или дори Урс Фишер.  

Лъчезар Бояджиев, Живеене: да гориш свещта от двата й края, 2010

 

Изложбата е инициатива на галерия Contemporary Space и се организира с подкрепата на Софийска градска художествена галерия. Част от произведенията са притежание на фонд "Съвременно изкуство и фотография” на СГХГ. 

Може да посетите Изкуствена светлина / Artificial Light  до 18 януари 2020.

 

бюлетин

още реакция