Аукцион с картини за 1 млн. лв. събра инвеститори и колекционери

Творби на Димитър Казаков – Нерон, Бенчо Обрешков, Светлин Русев са част от колекцията на фонд Експат Глобално Изкуство.

Картини на български художници събраха 130 инвеститори и ценители на изкуството на първия аукцион, организиран от Инвестиционния фонд Експат Глобално Изкуство, предизвика огромен интерес сред акционери и колекционери само месеци след старирането на фонда. 

Изложба над 100 платна на утвърдени, съвременни и всепризнатни творци показа какво седи зад акциите на Фонда, а гостите имаха възможност да наддават на таен и на явен търг за част от тях. Димитър Казаков – Нерон, Бенчо Обрешков, Светлин Русев, Иван Кюранов, Свилен Стефанов са само част от авторите на творбите, които бяха изложени на гала-вечерята. 

20 картини на обща стойност над 170 000 лева бяха купени от ценители на изкуството след тайния и явния търг. Най-висока цена след наддаването беше дадена за картината „Три фикуса“ на Свилев Стефанов. Впечатляващо внимание в наддаването имаше и за творбите „Самолет“ и „Бъкингам“ на Иван Кюранов, който е познат сред арт-ценителите и с новаторските си фотографски техники. 

Творби на Петра Димитрова

Картините на едно от младите открития на Фонда – Петра Димитрова – се оказаха сред най-атрактивните за гостите. Платното „Казаните“, с което перспективната художничка от Варна спечели националния конкурс на фонда за млади таланти, вдигна цената си 5 пъти по време на наддаването и беше продадено за 10 000 лева. Картината „Нездравословна конкуренция“ на същата художничка също има нов собственик след наддаване за нея. 

„Това е точният пример как Експат Глобално Изкуство може да печели в полза на своите акционери. Непрекъснато търсим активно добри сделки – стойностни творби с добър потенциал за реализация на пазара, така че да осигурим на акционерите си печалби от покачването в цените на произведенията в средносрочен и дългосрочен план. Това дава възможност на хора, които не са задълбочени познавачи, да спечелят от инвестициите си във Фонда. И в същото време, гласувайки доверие на таланти като Петра Димитрова, да подкрепяме тяхното развитие“, казва Никола Янков, управляващ партньор на „Експат Капитал“.

Специален гост на събитието беше международният експерт по инвестиции в изкуството Джоу Ла Плака. Собственикът на престижна галерия в Лондон говори пред родните инвеститори и колекционери за особеностите на пазара и възвръщаемостта на вложеното в произведения на изкуството, както и за смисъла перспективни творци да бъдат подкрепяни. 

„Важно е да дадете бъдеще на вашите млади творци, с подходящата реклама можете да им осигурите път и по света“, каза в лекцията си пред гостите Джоу Ла Плака. „Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като отделен клас активи. 

Джоу Ла Плака

бюлетин

още реакция