Фадо през ноември: Кука Розета пристига у нас

Концертът на португалската певица ще е на 30 ноември в зала "България.

Последните дни на ноември предразполагат към хубава музика и красота от една любима страна. Кука Розета ни носи вятър, слънце и любов от Португалия.
 
 
Коя е Кука Розета
 
Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета, с артистичен псевдоним Кука Розета, е родена през 1981 г. в Лисабон. В музиката тя влиза, образно казано, през църковните врата – през 1999 и 2000 г. пее в църковен хор в Сао Жоао до Ещорил. Там се среща с Тиаго Бетанкур, заедно с когото основават своя група. Тяхната песен “Carta” – "Писмо”, печели Globos de Ouro – португалският Златен глобус, за най-добра песен през 2004 г.

През 2005 г. Кука окончателно решава да се впусне във фадо музиката и през 2006 г. участва в музикалния конкурс Festival RTP da Canção 2006, а през 2007 г. участва в документалния филм “Fados” на Карлос Саура, в който пее прочутата “Rua do Capelão”.
 
 
Албуми

Дебютният албум на Кука Розета, издаден през 2011 г., е продуциран от аржентинския музикант и композитор, двукратен носител на "Оскар", Густаво Сантаолалия и има огромен успех - продава се в целия свят, а през този период Кука прави по 120 концерта за година. Следващите ѝ албуми, които излизат през две години - Raiz (2013) и платиненият Riû (2015), заедно с Luz (2017), превръщат Кука Розета в истинска звезда на съвременното португалско фадо. 
 
 
Концерт
 
На 30 ноември публиката ще може да се потопи в магията на фадото в Зала "България". Концертът се осъществява с любезната подкрепа на Институт Камоенш и Португалско посолтво в София. Билети може да закупите от Eventin, в Дюкян Меломан и на jazz-plus.com.

бюлетин

още реакция