Безтегловността на Руди Нинов

Или какво се случва, когато стъпиш върху раменете на гиганти като факир.

27-годишният художник Руди Нинов пристига в София, за да нареди четвъртата си изложба в родината само броени дни след като е посрещнал приятели и почитатели на представянето си в изложбеното пространство на "Сотбис“ във Франкфурт.

С активен студентски и изложбен сезон, младият артист жонглира така умело, както с образите и материалите, включени в новата му самостоятелна експозиция "Гравитацията работи само когато погледнеш надолу“, която се открива на 10-и октомври в 18 часа, в столичната галерия "Васкa Емануилова“.

Фотограф: Виктор Попов

Изложбата се провежда в рамките на фестивал КУЛТУРАМА – платформа за сценична изява, в основата на която стои проектът Национална стипендия "С усилия към звездите“. Руди Нинов е първи стипендиант на Национална стипендия "С усилия към звездите“, специално подкрепена от Столична община, в област "Визуални изкуства“. Проектът, зад който стои оперната прима Ина Кънчева, има за цел да подкрепи артисти в първите им стъпки в изкуството, а безценна помощ оказват менторите във всяка категория. Недко Солаков и Руди Нинов поддържат контакта си и до днес и по думите на Руди – "изумителното чувство за хумор на Недко ме е провокирало да се замисля нeведнъж. Голямо удоволствие е да се общува с него, а и ми задава много мисловни задачи всеки път, дори когато трябва да разгадая какво е имал наум, когато ми е казал нещо конкретно!“

Интересува ме повърхността на картината като платформа, карта или екран, върху които мисловният процес е някак интернализиран, преконфигуриран и след това се проявява в различни начини на "записване“, които често могат да се сравнят с писането. Писането като въплъщение на линията – атавистичен инстинкт за навигиране в пространството, за движение и самосъзнание.

Кураторът на галерия "Васка Емануилова“ – Даниела Радева описва органичния стил на Руди така:

Руди Нинов прави живопис върху платна, но и върху триизмерни форми. При него трудно може да бъде направено разделяне между живопис и скулптура. Предстоящата му изложба "Гравитацията работи само когато погледнеш надолу“ е първата, която включва единствено триизмерни обекти. По този начин тя се вписва смислово и в пространството на галерия "Васка Емануилова“ – в него освен програмата "Място за срещи“ за млади художници се помещава и колекция от скулптури на Васка Емануилова, живяла между 1905 и 1985 г. Част от работата на Руди Нинов върху изложбата е да аранжира отново постоянната експозиция с творчество на Васка Емануилова, така че галерията да се превърне в поле за диалог между двамата художници, чието творчество е разделено във времето от цял век.

Фотограф: Виктор Попов

Висящи форми, предизвикани със силата на светлината и сянката, обекти, които могат да бъдат определени като утилитарни, но в същото време сякаш подканват за игра – всичко в света на Руди Нинов не е това, което е, перифразирайки един любим филмов цитат от култовия сериал на Дейвид Линч "Туин Пийкс“.

Като умел жонгльор, Руди Нинов намесва с изумителна лекота и точност обектите и посланията си в изложбеното пространство и завършва артистичната си концепция с наименованието на изложбата. Традиционно младият артист отделя винаги важно място и на текста. "Експериментира със заглавията на своите произведения, които подобно на образите звучат изключително поетично и загадъчно. В рамките на заглавията той като че ли може да разкаже история, която интригува със своята логична незавършеност“, коментира Даниела Радева.

Фотограф: Виктор Попов

Докато Руди и Даниела Радева завършват подреждането на изложбата, той ръкомаха вдъхновено и си спомня за една от нишките, които го води в създаването на този артистичен проект – кореспонденцията на Сергей Айзенщайн и Уолт Дисни в писма, която продължава през годините. Магията на рисуваните образи и поезията на движението им в пространството вълнува Руди до степен, че в очите му се появяват пламъчета от вдъхновение и ентусиазъм, когато от епистоларния диалог на двама легендарни филмови режисьори темата подскача и се намества удобно в спомен за неотдавна прочетена статия за американския художник от арменски произход Аршил Горки. Застива и се пренася в друго пространство, когато разказва как Горки стоял като замръзнал пред  една горяща къща, неспособен да направи крачка напред, изцяло хипнотизиран от движенията на огъня и играта на пламъците.  

Фотограф: Виктор Попов

Казват, че човек вижда по-далеч, стъпил върху раменете на гиганти. А великаните в света на Руди Нинов са много и в различни размери. Някои от тях пътуват във времето, за да нашепват около изключително талантливия млад артист тайните си. Голямо и незабравимо приключение е, когато човек стане част от това вълшебно общуване, допуснат до нещо все едно, че се намира в открития космос и единственият му шанс да попадне на тази честота е да се остави свободно и безстрашно на гравитацията на Руди. 

Фотограф: Виктор Попов

Кое е това момче?

Руди Нинов е роден през 1992 г. в гр. Тетевен.  Завършва бакалавърска степен по изобразително изкуство в Голдсмитс, Лондон, през 2015 г. В момента продължава образованието си в академията "Щедел“ във Франкфурт, Германия, в класа по живопис на Ейми Силман и Николас Гамбаров. Сред някои от последните му самостоятелни изложби e "FOTEL“ Сотбис, Франкфурт, Германия (2019). Групови изложби: "Ernst & Young“, Благотворителен търг“, Музей за приложни изкуства, Франкфурт, Германия (2019), "ВСИЧКО НАВЕДНЪЖ“, галерия "Структура“, София, България (2019).

Събитието се осъществява от фондация "Културни перспективи“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Програма "Култура“ на Столична Община.

Фотограф: Виктор Попов

бюлетин

още реакция