Ленард Коен ни благодари за танца

А следва да е обратното. Албум с неиздавани песни на певеца е на път през ноември.

Има вечни гласове, в които ще можем да търсим спасение много след като притежателите им са напуснали този свят. Едва ли има по-подходящо време от сегашното (настъпваща есен, бавни следобеди, промяна на светлината), за музиката на Ленард Коен и великата му поезия. 

“Leonard Cohen, Trouville 1988,” taken from a photograph by Claude Gassian. Courtesy of the Jewish Museum

Колекция от нечувани песни на певеца, който ни напусна преди три години, ще бъде издадена със заглавие Thanks for the Dance. Представители на Коен описват албума като продължение на майсторската работа на артиста и неочаквано богатство от нови песни.

Ленард Коен моли сина си Адам да довърши песните и идеите, останали след предишната им съвместна работа по You Want It Darker, последният студиен албум на певеца. Месец след излизането му, на 82 години, Коен отлетя към по-добрата небесна компания. Седем месеца след смъртта на баща си, Адам започва работа по материала сам. В гаража, близо до старата къща на Ленард, а по-късно кани и други музиканти, които да се присъединят, сред които Ричард Рийд Пари oт Аrcade Fire, Деймиън Райс и други. 

В композирането и аранжирането на музика към думите на Ленард Коен избрахме неговите най-характерни музикални черти. За да го запазим с нас. Най-много се вълнувам, че всички, които вече са чули албума, казват, че Ленард е жив.

В интервю за Ню Йоркър, публикувано месец преди смъртта му, Ленард Коен споделя притесненията си, че няма да успее да довърши вече започнатите си песни. 

Moже би ще получа прилив на енергия, не знам. Но не се осмелявам да говоря за някакъв живот отвърд. Имам работа за вършене. Но съм готов да умра. Надявам се, че няма да е много неприятно и неудобно. Това е.

През септември миналата година Адам Коен публикува и колекция от последните поеми и текстове на баща си, озаглавена The Flame. Той споделя, че Ленард много е искал да запази цялата магия на процеса на създаване на творчеството си.

Успява.

Можем да чуем и първата песен от албума, The Goal:

бюлетин

още реакция