Скандинавско кино за студени дни и нощи

Седмицата на скандинавското кино в София с богата програма и силни акценти.

"Биографиите ни" е мотото на СЕДМИЦА НА СКАНДИНАВСКОТО КИНО 2019. След големия успех на предишните две издания и тази година ще зарадваме ценителите на доброто европейско кино с 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия.

Началото на фестивала предстои на 22 септември от 19:00 с прожекция на филма "Приказка за Астрид“ (по действителната история на шведската писателка Астрид Линдгрен) – малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. "Без секунда скука в този елегантен и несантиментален разказ за ранните години на създателката на Пипи, Емил, Роня, Мио и, да, Братята с лъвски сърца“, пише за филма Янко Терзиев. А ние каним всички зрители да донесат своите любими детски книжки още в 17:30 и да ги споделят на по питие в CUSH.Bar-a в Дома на киното.B. Събитието се организира в партньорство с фондация "Детски книги“.

Вечерта ще продължи в 21:30 с противоречивия последен филм на Ларс фон Триер, копродукция на Дания,Швеция,Франция и Германия. САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието му като сериен убиец. Филмът е само за най-смелите, а в ролите гледаме Мат Дилън, Бруно Ганц, Ума Търман и др. В "Къщата, която Джак построи“ звучат изпълнения на Дейвид Боуи, Глен Гулд, музиката на Вагнер, Бах...

На 23 септември от 17:00 гледаме датския "Ако ме напуснеш, ще те убия“ - вълнуващата любовна история на една балерина. В ролите са Густав Скарсгард и Даника Курчич, както и великолепната балерина Астрид Елбо. Върховете и паденията на една съвременна жена и нейната смелост да се изправи пред най-голямото си изпитание във филма ще бъдат допълени от специалното присъствие на д-р Бонка Матова - дългогодишен преподавател по класически балет и характерни танци в Националното училище за танцово изкуство и настоящ преподавател по балетна педагогика в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и Катерина Петрова - прима-балерина в Софийската опера и балет. 

В 19:00 е ред на "Тайният живот на Вера“ на режисьора Тонислав Христов, който лично ще го представи. След световна премиера на Sundance Film Festival и участие на десетки международни фестивали, сред които Berlinale и Документалния конкурс на София Филм Фест,  "The Magic Life of V“ идва съвсем навреме, за да ни провокира и размисли. "Според мен българските зрители трябва да го гледат заради няколко проблема, които се разискват във филма. Единият от тях е проблемът за алкохолизма, тъй като голяма част от живота на Вера е белязан от нейния алкохолизиран баща и как тя се справя с тези проблеми“, споделя операторът Александър Станишев. Съсценарист на филма е Любомир Цветков, композитор – Петър Дундаков, а сред продуцентите – Андреа Станоева. Втората прожекция на филма е на 29 септември от 20:00 в Кино Култура отново в присъствие на екипа.

Официалното откриване на "Седмица на скандинавското кино в присъствието на дипломатически представители и гости е на 24 септември от 19:00 със специална финландска вечер (от 1-ви юли Финландия пое функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС). Филмът е АЙЛО: ОДИСЕЯ ИЗ ЛАПЛАНДИЯ - прекрасно филмово приключение за цялото семейство. Следваме пътя на един малък див елен, неговото порастване и събуждането му към дивия свят. Заснет в удивителната и непокътната арктическа Лапландия, филмът предлага поглед, невиждан досега.  

За втора година специален гост в програмата на фестивала е Литва, а в посветената на прибалтийската държава вечер на 25 септември от 19:00 ще гледаме първата българо-литовско-полска копродукция – филма "Чудо  Парадоксалната трагикомедия "Чудо“ на режисьорката Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов имаше своята световна премиера на 42-рия международен кинофестивал в Торонто в престижната програма “Discovery”. "Геополи“ е българският копродуцент на филма в лицето на Павлина Желева.

В оставащите дни от фестивала предстоят две норвежки вечери с филмите "Какво ще кажат хората“ (26 септември, 19:00) и "Изборът на краля“ (28 септември, 18:00), който бе норвежкото предложение за Оскар за чуждоезичен филм през 2017 г. Предстоят още и шведска вечер с вълнуващия "Градинската алея“ (27 септември, 20:45), както и датска вечер с филма "Зимни братя“, носител на Награда за най-добра мъжка роля за Elliott Crosset Hove от фестивала в Локарно ’17.

Съвместно с издателство "Колибри“ и фестивала "Master of Art” на 28 септември от 16:30 ще покажем и филма "Да сънуваш Мураками на датския режисьор Нитеш Анджаан, ще поговорим за книгите на един от любимите ни японски автори и ще се подготвим за предстоящата премиера на корейския "Изпепеляване“ / "Burning” в рамките на фестивала CineLibri по мотиви от разказа "Горящият хамбар“ на Харуки Мураками.

На 29 септември от 16:15 гледаме и първия англоезичен филм на финския режисьор Доме Карукоски (миналогодишното издание на фестивала показа предишния му “Tom of Finland”) - амбициозен и по американски привлекателен проект за огромната фигура на писателя Дж. Р. Р. Толкин.

Абсолютният фаворит на публиката по време на изданието ни през 2017 г. – датският "Историята накратко“ с участието на Трине Дирхолм – ще има специална прожекция на 28 септември от 22:00. Преди две години залата на Дома на киното не успя да побере всички желаещи да го гледат, затова предлагаме втори шанс. Именно той ще открие и пловдивското издание на фестивала на 20 септември от 19:00 в Лъки Дом на киното.

Седмицата се организира от Посолство на Кралство Дания,  Посолство на Финландия, Посолство на Кралство Швеция, Посолство на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова, Генерално почетно консулство на Кралство Норвегия и Почетно консулство на Република Литва в България със съдействието на Дома на киното.

бюлетин

още реакция