Анимацията „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд официални гости на първата прожекция

Най-новият анимационен филм на българския режисьор и художник с международна слава Теодор Ушев "Физика на тъгата“ ще има своята първа прожекция на 7 септември, на един от най-престижните фестивали за кино в света в Торонто, Канада - TIFF, който се открива днес.  Сред официалните гости, потвърдили присъствие на световната премиера на филма, са Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд, актьорите, които озвучиха английската версия на филма. 

27-минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му "Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на Оскар, както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.  Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов "Физика на тъгата“.  За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография,  а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии.  Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ.

Комплимент за филма е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с глас зад кадър. Гласовете на Росиф Съдърланд и неговия световноизвестен баща холивудският  актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос - френската. Анимацията се разпространява официално на френски и английски език. 

Макар и преди официалната премиера на филма, той вече провокира вниманието на професионалистите и с техниката, използвана за направата му. "Физика на тъгата“ е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти. 

Филмът е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада /NFB/  и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE. Веднага след световната си преимера в Торонто, той стартира своя  фестивален живот по различни международни фестивали с прожекции по цял свят. До края на годината "Физика на тъгата“ е вече в селекцията на престижни кино-форуми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др. 

бюлетин

още реакция