Махершала Али превзема Холивуд... отново

Пореден успех за звездата с новия сезон на "Истински детектив" и филма "Green Book".

Толкова е харизматичен, че рядко можеш да свалиш очи от него. Гласът му е обаятелен и жени по целия свят определено не остават равнодушни към визията и таланта му. Махершала Али вече си има не само жена, с която имат детенце, но и най-голямата филмова награда – “Оскар”, за ролята си в независимия хит “Moonlight”. Актьорът е известен и с това, че е мюсюлманин, както и че не пие алкохол, което още повече го отличава в индустрия, известна със зависимостите си. Цялото му първо име е Махершалахашбаз, означава “направи нещо, за да получиш нещо” и е абсолютно подходящо за 44-годишния актьор. 

 

За първи път го гледах в по-голяма роля в сериала “Къща от карти”, където беше част от политическите интриги в Белия дом като Реми Дентън – сексапилен и успешен, готов на всичко, за да се докопа до властта. Сред предишните му по-малки роли в хитови заглавия са “Игрите на глада”, “Странният случай с Бенджамин Бътън” и “Скрити числа”. “Къща от карти” е последван и от голямит му пробив в индустрията – “Moonlight”. Историята е за израстването и сексуалното осъзнаване на момче, чиято майка се бори със зависимостите си. Махершала Али печели “Оскар” за поддържащата си роля като Хуан - наркопласьор, който напътства главния герой като дете. Голямият приз идва само четири дни след като актьорът става баща на дъщеря и бележи първата такава награда за мюсюлманин. 

Феновете на хитовия сериал “Истински детектив” чакат със затаен дъх новия трети сезон, в който Али е в главната роля. Новата история доста напомня на обичания първи сезон с Матю Макконъхи и Уди Харелсън и стои далече от провалилият се втори, а в основата отново е оригиналният създател Ник Пизолато.

Махершала е в ролята на детектив Уейн Хейс, а действието тече паралелно в три различни времеви периода – през 80-те години, когато се случва престъплението, 10 години по-късно и 35 години по-късно, когато героят на Али е вече доста възрастен и състарен изключително убедително с помощта на грим. Детектив Хейс и неговият партньор Роланд (ролята бележи успешно завръщане на позабравения Стивън Дорф) имат много тежък случай за разплитане – изчезването на двете малки деца на семeйство, в което бащата прекалява с алкохола, а майката почти не се прибира вкъщи от друг вид забавления.

Техните момченце и момиченце един ден се качват на колелата си и повече не се връщат. Притеснените им родители забравят различията си в общата си мъка и се опитват да помогнат на детективите с каквото могат в разплитането на случая. За съжаление, във всеки един момент нещата добиват все по-тъмен и трагичен отенък. Сред другите важни герои са учителката Амилия Риърдън (Кармен Еджого), която бързо привлича вниманието на Уейн и техните отношения умело се развиват и в следващите два времеви периода. Във втория попадаме на един малко по-различен Уейн, чийто личен и професионален живот доста се е променил за десет години, но излизат нови доказателства за случая, променил живота на почти всички основни персонажи.

И в третия период е моментът за абсолютно разгръщане на таланта на Махершала, тъй като героят е не само доста по-възрастен от актьора, но и наблюдаваме сложната връзка с децата му и битката му с болестта на Алцхаймер – последиците от нея и отказът му да приеме, че това му се случва. В тази част криминалният случай от 80-те отново изплува под формата на интервю, което Уейн дава на телевизионна репортерка (Сара Гадън), която също знае доста подробности по темата. Всеки епизод бавно разплита всяка една от линиите в различните периоди и оставя зрителя да иска повече и повече, а разделянето на историята на три я прави още по-привлекателна.

Махершала Али и Стивън Дорф имат много успешно екранно партньорство, за което е загатнато, че преминава през много изпитания. Отново ще кажа, че хубавата новина е, че новият сезон няма общо с предишния и съм искрено заинтересувана да разбера какво ще се случи накрая, както и да гледам всички етапи от живота на детектив Уейн Хейс, който със сигурност нямаше да е толкова интересен, ако не беше изигран от Али.         

Другата голяма роля от изминалата година за актьора е “Green Book” или “Зелена книга”, където той е Доктор Дон Шърли – пианист начело на музикално трио през 60-те години в САЩ. Историята разказва за отношенията между Шърли и неговия шофьор и асистент Тони Лип, който е обратното на изискания музикант – потомък на италиански емигранти, който няма никакви обноски и е работил като бодигард в известния клуб “Копакабана”.

Връзката между двамата впоследствие се превръща в истинско и трогателно приятелство по време на турнето на музикалното трио из Южните щати. Тук партньор на Махершала е великолепният Виго Мортенсън и двамата са наистина впечатляващи. Диалозите и химията помежду им е толкова човешка в различията помежду им, че на моменти те разсмива, а в следващите може да те разплаче.

Една от поддържащите роли - на челиста Олег, се играе от българския актьор Димитър Маринов, който ми разказа колко изискан е Махершала и в истинския живот. Актьорът говори и на руски във филма, за което Димитър му е помогнал да се подготви. Доктор Шърли е прекрасен герой, изтънчен и елегантен във време, в което трябва да се бори със страшно много предразсъдъци, не само с цвета на кожата си. Историята е по истински случай и синът на истинския Тони Лип е един от сценаристите. Доктор Шърли и Тони Лип остават близки приятели до края на животите си и двамата си отиват през 2013 година в разстояние на няколко месеца. Режисьор е Питър Фарели, а продуцент – Стивън Спилбърг. Още с излизането си през ноември “Зелена книга” жъне успехи и номинации за най-престижните награди. Махершала Али и Виго Мортенсън са номинирани за “Златен глобус”, съответно за поддържаща и главна мъжка роля и ги заслужават без всякакво съмнение. В края на месеца ще разберем и колко номинации “Оскар” ще получат и нищо чудно Махершала да добави втора статуетка в колекцията си.  

Новият сезон на “Истински детектив” започва на 14-ти януари по HBO. Очакваме да видим Махершала Али и във фантастиката на Робърт Родригес “Алита: боен ангел” на голям екран от 15-ти февруари. 

Ексклузивно интервю със звездата от "Moonlight" Андре Холанд може да прочетете тук. 

бюлетин

още авангарт