6 филма, посветени на менталното здраве

Кои филми ни карат да се замислим за тази тема, която вълнува толкова много хора по света?

В деня, посветен на менталното здраве, ви предлагаме няколко истории, които ще ви вдъхновят и ще ви накарат да се замислите за тази толкова важна тема. 

НАРЪЧНИК НА ОПТИМИСТА

Дженифър Лорънс и Брадли Купър са двама души с различни нервни разстройства, които ни карат да се смеем и плачем във филма на Дейвид О. Ръсел „Наръчник на оптимиста“. Любовта и комуникацията им са това, което ни вдъхновява, а Лорънс взе „Оскар“ за тази роля.


ОТВЪТРЕ НАВЪН

Тази анимация, която изследва емоциите на едно момиче и дава на всяка от тях забавно лице в различен цвят, отново ни вълнува дълбоко. Предстои да видим и втора част на филма през лятото на 2024. Все пак първият филм е носител на „Оскар“/


ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО

Шедьовърът на Милош Форман ни подтиква да се замислим по темата за менталното здраве чрез най-точния похват – човешка история. Джак Никълсън ни води на приключение отвъд човешкия мозък и зад лицето на институциите. Филмът е носител на награди „Оскар“ в историческата петорка – за филм, сценарий, режисура и актьори.


ЗАЩО ТЪГУВА ГИЛБЪРТ ГРЕЙП?

Драмата на Ласе Халстрьом ни представя много младите Леонардо Ди Каприо и Джони Деп и е първа номинация за „Оскар“ на Ди Каприо. Във филма героят му е на аутистичния спектър, а майка му е със сериозно наднормено тегло.


КРАСИВ УМ

Ръсел Кроу и Дженифър Гарнър са великолепни в тази любовна история по истинската такава на Джон Наш, който страда от шизофрения и неговата съпруга. Брилянтен филм, който спечели четири награди „Оскар“.


СЪН

Българската режисьорка Станислава Айви също посвещава своите късометражни проекти на менталното здраве и важността на тази тема. Тя насърчава да погледнем към нея чрез човешки истории. „Сън“ проследява няколко дни на една градска жена на село и как тя се опитва да се пригоди към по-бавен начин на живот, за да се почуства по-добре вътрешно. Филмът участва и в няколко конкурса за късометражни проекти по темата извън България. Предишните ѝ филми „Знам какво направи“ и „Ехо“ също боравят с подобни истории. „Сън“ е направен с помощта на програма „Творчески стипендии“ на Национален Фонд Култура.


бюлетин

още авангарт