5 филма, които да си пуснете до басейна

Франциска ЩайнaГоворим за море, любов и кино или именно – най-привлекателните кино заглавия, чието действие се развива около вода, синьо небе и ледени напитки. Ето какво ви предлагаме.

 „Басейнът“, 1969 г., реж. Жак Дере


Това е може би най-еротичният филм на 1969 г. Само преди няколко години Роми Шнайдер и Ален Делон са били страстни любовници и в реалния живот. В този психологически трилър на Жак Дере те се събират отново като такива, само че на екрана. Тази среща ще ги накара да излекуват много болка и тъга, натрупани около неизказаните между тях думи. Жак Дере им дава тази възможност. Вилата на Френската ривиера, която обитават Жан-Пол (Делон), неуспял писател, който вегетира в рекламна агенция и Мариан (Роми), известна журналистка. Те си почиват във великолепна къща, заета от приятели, плувайки в щастие – в случая огромен басейн. Тя е блестяща в черния си бански от две части. Той е голобрад, мускулест, с бански на цветя. Спокойствието им е нарушено, когато в къщата пристигат приятеля им Хари заедно с неговата дъщеря, изиграна от Джейн Бъркин. Никой не подозира кой с кого е бил любовник. Историята е красива, любовна, с аромат на цветя от прованса и летни питиета. 

  „Открадната красота“, 1996 г., реж. Бернардо Бертолучи


19-годишната американка Люси пристига на гости в Тоскана, водена от спомена за първата си целувка преди 4 години и от мистериозна бележка в дневника на покойната ѝ майка, която поставя под съмнение самоличността на баща ѝ. Скоро Люси фокусира върху себе си интереса на обитателите на вилата.

 „Призови ме с твоето име“, 2017 г., реж. Лука Гуаданимо


1983 година. Синът на домакините е очарован от студент, който идва да учи и живее при семейството в дома им в Северна Италия. Двамата преживяват незабравимо лято, изпълнено с изкуство, храна, романтика..., което ще ги промени завинаги. Можете да се насладите на невероятната къща, заобиколена от цветя и красива природа, на летните емоции и момчешки страсти, приключения и аромат на италианска храна, плодове и вино. 

 „Великата красота“, 2013, реж. Паоло Сорентино


Филмът започва с цитат от книгата  „Пътешествие до края на нощта от Луи-Фердинан Селин:  „Да се пътешества е много полезно, защото задвижва въображението. Останалото е лудост и болка. Нашето пътешествие е изцяло въображаемо, което е и неговата сила.

Журналистът Джеп Гамбардела, написал един единствен роман, е крал на модните соарета, язвителен и ироничен коментатор и неуморен Казанова, празнува 65-ия си рожден ден. Застаряващият плейбой, чийто дом е с изглед към Колизеума, изглежда да е един от малкото хора, които знаят тайните на Рим – Вечния град, потопен в сенките на грандиозното си минало. След партито за шейсет и петия му рожден ден, което завършва с неочаквана новина, свързана с неговото минало, Джеп усеща неудовлетворението от начина си на живот, поглеждайки по нов начин на средата и на себе си, за да се преоткрие на фона на красотата и величието на вечния град.

 „Голямото плискане“, 2015, реж. Лука Гуаданино


Рок легендата Мариан Лейн (Тилда Суинтън) се възстановява на вулканичния остров Пантелейра с партньора си Пол (Матиас Шьонертс), когато своенравният музикален продуцент и нейна стара тръпка Хари (Рейф Файнс) неочаквано пристига с дъщеря си Пенелопе (Дакота Джонсън) и нарушава почивката им, носейки със себе си огромна доза носталгия, от която няма спасение. “Голямото плискане” е чувствен портрет на желанието, ревността и рокендрола под лъчите на средиземноморското слънце. 

 „Презрението“, 1963 г., реж. Жан-Люк Годар


Пистелят Пол Жевал е нает от филмово студио да напише по-комерсиален сценарий за филм за Одисей. Режисьор ще бъде легендарният Фриц Ланг, чието име е важно за успеха на филма, но на когото Жевал не трябва да позволява залитания към елитарното, продуцент - произвеждащият хитове Джеръми Прокош.

На път за мястото на снимките Пол оставя красивата си жена Камил да пътува в колата на Прокош и тъй като самият той се бави да пристигне, тя е убедена, че я използва като подарък за продуцента, за да получи по-висок хонорар. Филм за отчуждението, властта на парите в кино индустрията и скуката като отчаяние. Във филма Бриджит Бардо се пече гола и вероятно размишлява какво прави с човек, когото не обича. 

 „Момиче в бикини“, 1952 г., реж. Уили Розие


В главната роля е много младата Бриджит Бардо, която е твърде скандална със смелите си бикини за онова време. Една година по-късно тя ще носи бикини и по Croisette по време на филмовия фестивал в Кан, лансирайки съвсем различен нов стил, който ще промени модата завинаги.

Когато 25-годишния студент от Париж Жерар чува лекция за съкровището на Троя, изгубено в морето след Пелопонеската война, той си мисли, че знае къде е. Там той намира Манина, дъщерята на пазителя на светлината. Тя е на 18 и носи бикини из плажовете на Южна Франция. Тя ще се превърне в голяма звезда съвсем скоро. Тя е Бриджит Бардо.

бюлетин

още авангарт