Да снимаш Кърт Вонегът

Робърт Уайди с нов документален филм, посветен на големия писател.

Бях на 23, когато за първи път се свързах с Кърт Вонегът за този филм. Бях обсебен от него. А и кое дете в гимназиална възраст не би изчело на един дъх “Закуска за шампиони”, например? Той мисли за света това, което и аз.

Това споделя режисьорът Робърт Уайди в трейлъра за документалния му филм Kurt Vonnegut: Unstuck in Time, посветен на писателя.

Преди 39 години, Уайди предлага на Вонегът да снима филм за живота и работата му. Изпраща му писмо, на което писателят отговоаря.  Годината е 1988 година, снимките започват, а по време на дългия процес (цял един живот, както казва самият Уайд) между двамата се заражда силно приятелство и необикновена връзка, подплатена от факта, че Уайди го снима почти постоянно през годините. До 11 април 2007, когато Вонегът умира.

Kurt Vonnegut: Unstuck in Time ни разхожда из въображението на Вонегът, връща ни в детството му в Индианаполис, показва ни смазващите спомени на Втората световна война, проследява брака и развода му, дългите години на непризнание и смяна на какви ли не професии (продавач на коли, полицейски репортер, служител в Дженеръл Електрик) до момента на голямата слава с антивоенния бестселър "Кланица 5”, адаптиран за голям екран през 1972 година от Джордж Рой Хил. 

Документалният филм разказва за невероятния шанс на Уайди да върви рамо до рамо до един от най-големите писатели и ни разкрива не само огромното влияние върху живота на режисьора, което написаното от Вонегът има, но и всичко онова, което се намира простира отвъд страниците. Приятелството, утехата, смеха.

Робърт Уайди има номинация за Оскар, награда Еми, множество отличия. Той е изпълнителен продуцент на комедийния сериал на HBO “Обуздайте своя ентусиазъм” и режисира цели 29 епизода.

бюлетин

още авангарт