Актрисата Айлийн О'Хигинс за черната комедия "Умри за снимка"

Очаквайте нов епизод всеки петък от 22 часа по канал Epic Drama.

Фотографията е убийствен бизнес според новата драматична поредица по Epic Drama “Умри за снимка” или “Dead Still”. Историята е вдъхновена от реалната практика на post-mortem фотографията, съществувала във Викторианската епоха. Фотоапаратите в Дъблин през 1880 г. стават по-достъпни и страната се изпълва с фотографски студиа, но замира практиката на възпоменателната фотография - портретна фотография на наскоро починали хора.

Брок Бленхаргасет е възпоментален фотограф, който се опитва да съживи бизнеса си и след инцидент има нужда от помощта на отчуждената си племенница Нанси Викърс и ентусиазирания си нов помощник Конъл Молой. След бурно начало, служебните им взаимоотношения започват да се развиват, но изглежда нещо по-зловещо се включва в играта на фотографията на смъртници. Разследванията на детектив Фредерик Ригън в дъблинския замък предполагат, че убиец може би се възползва от новопоявилия се вкус към друг тип възпоменателна фотография, а именно - снимки на хора в смъртна агония. Броят на труповете се увеличава и Бленхаргасет, Молой и Нанси трябва да попречат на намеренията на убиеца не само да съсипе бизнеса им, но и да ги погуби.

Ирландската поредица с елементи на черна комедия дебютира по ТВ канала за драматични сериали в епоха – Epic Drama. Срещам се с Айлийн О’Хигинс виртуално, за да си поговорим за ролята й на Нанси, кариерата й в родна Ирландия и приятелството й с номинираната за “Оскар” Сърша Ронан.

Viasat World

Много ми е приятно да се запознаем, Айлийн!

И на мен, изглеждаш страхотно, обеците ти са невероятни!

Благодаря ти!

Как би описала “Умри за снимка” на другите? Когато получи ролята, какво каза на близките си – “получих роля в сериал и той е за…”

Най-вероятно съм се пошегувала. Участвам в сериал, в който възпоменателни фотографи се занимават с трупове и разрешваме криминални случаи. Замесваме се в това и се опитваме да помогнем.

Разкажи ми малко повече за Нанси. Колко е забавно да играеш такъв герой? С толкова странна, но в същото време интересна професия. 

Нанси се държи като човека, който би искала да бъде. Затова и пуши през цялото време, оттам идва и желаниетто й да бъде актриса, да ръководи бизнеса на Брок, всичко това е начинът, по който тя се вижда. Дали другите я виждат така, няма значение. Убедеността, с която тя вярва в себе си, е важна. Никога преди не съм произнасяла изречения така и то с цигара в ръката. Дори докато кима, ръката й се движи по този начин. Аз самата не пуша, така че след това си мислех, че ми липсва това движение. Добавя нещо към теб, тя определено е по-готина от мен. В мен няма нищо толкова яко.

Viasat World

Сигурна съм, че това не е вярно! Как се променя тя с течение на сериала?

Мисля, че тя се променя много, има значиелна арка на трансформация от самото начало. Тя се намира в потисната семейна атмосфера, но в героиняа й има толкова много светлина... Иска да полети, да развее крилата си. Когато се запознаваме с нея, Нанси иска да прави всичко. Мисля, че е много добра в адаптациятта на различни социални ситуации в едно. Но в същото време прави огромни грешки в обществото. Тя е богата и привилегирована, но има добро сърце, не таи злоба.

Да очакваме ли романтична история?

Нанси по-скоро се опитва да следва собствени правила. Мисля, че каквато и да била романтична нишка би била по-скоро загатната. Не гледа в тази посока, тя е независима, което много ми харесва. И следва пътя си.

Разкажи ми малко повече за теб като актриса – правила си доста продукции в епоха, много театрални пиеси.  Защо реши да бъдеш актриса и какви истории искаше да разказваш?

Просто обичам тази професия, това ми носи най-много радост в живота. И в същото време е едно от най-предизвикателните неща. Предизвиква ме непрекъснато и не мисля, че някога ще си кажа “а, сега го разгадах!” Винаги съм искала да се занимавам с това, започнах като малка, но не познавах нито един актьор. Израснах в извънградска атмосфера в Ирландия и никога не съм си представяла актьорството като кариера.

Като не го виждаш пред себе си, ти се струва странно. Знаеш за хора, които са го правили, но никой реално около теб. И след това дойде възможност от училище по актьорско майсторство, моят учител ме попита дали искам да се пробвам и за щастие успях. Тогава започнах да се занимавам професионално. Като малка ми се струваше само като хоби и чак като бях на 17 си казах “това е много готино, искам да бъда актриса, напускам дома си и отивам да правя това!”

Прочетох, че си много близка със Сърша Ронан и сте работили заедно по няколко филма. Това е толкова хубаво - да можете да се подкрепяте в професията!

Определено, ние не се познаваме от Ирландия, започнахме се на снимачната площадка на “Бруклин”, когато играехме най-добри приятелки. Веднага си допаднахме, беше химия от самото начало. След това работихме заедно и в “Кралицата на Шотландия”, но това беше няколко години след това. Сърша е една от най-добрите актриси, тя е истински впечатляваща и наистина е добра. Прекрасно е да виждам успехите й, те са заслужени. Тя е и страхотен приятел в живота!

А какво обичаш да правиш извън работата? Какво те вдъхновява да разказваш тези истории?

Харесва ми да наблюдавам другите хора, както и да гледам сериали на другите ми колеги. Непрекъснато се уча, такъв е този занаят. Обичам просто да прекарвам време с приятелите си. Когато завършиш проект, имаш нужда от малко време за теб, особено ако си бил дълго на снимки, имаш нужда просто да видиш родителите и приятелите си. Да отидеш на кино, на вечеря, да пиеш кафе и да правиш всички тези неща, които са нормални, да бъдеш вкъщи. И винаги съм много драматична като видя приятели и обичам да ги прегръщам, което сега е трудно!

И аз обичам да прегръщам хората и е толкова трудно сега. Благодаря ти много, беше ми много приятно!

И на мен!

Видео срещата с Айлийн О’Хигинс може да видите тук

Очаквайте нов епизод на “Умри за снимка” всеки петък от 22 часа по канал Epic Drama

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт