Бенедикт Къмбърбач – актьорът със сложно име, което нямаше как да не запомним

47 години и десетки брилянтни роли на сцена и екран.

Косара Йорданова"Понякога не трябва да правим това, което ни кара да се чувстваме добре, а това, което е логично.“

На 19 юли 1976 г. в Лондон се ражда един от световнопризнатите днес актьори – Бенедикт Къмбърбач. Британецът, който винаги успява да вникне надълбоко в екранния си образ, независимо дали е на злодей, детектив, командир или учен. Къмбърбач блести във всички свои филмови превъплъщения. Такъв е случаят и с последната му изява – на командир във филма "1917" ("Оскар" за най-добър филм). 

Пътят, по който поема Къмбърбач, не е случаен. Той расте в семейство на актьори и от малък започва да участва в различни училищни пиеси. Бързо се откроява сред другите си съученици и бива определян като най-талантливият в сценичното изкуство. За кратко Къмбърбач е на кръстопът дали да не поеме в съвсем различна посока – да се отдаде на правото, но за радост на многобройните му фенове, това не се случва.

Да живее сцената

До момента Къмбърбач успешно съчетава работата си на големия екран и сцената. Театърът е страст, от която актьорът не се лишава, споделяйки, че усещането да си пред публика е незаменимо. Участва в постановките "След края на танца" (2010), "Франкенщайн(2011) и "Хамлет(2015).  Когато разбира, че ще играе в Шекспировата постановка, актьорът сбъдва една своя мечта. А билетите винаги се разпродават изключително бързо, което оставя много почитатели разочаровани. 

В постановката "Хамлет"

Телевизионният образ, с който ще запомним Бенедикт Къмбърбач, безспорно е ролята му на Шерлок Холмс в сериала "Шерлок", който стартира през 2010-та. Той съвършено се вписва в ролята на любимия и популярен герой на  Сър Артър Конан Дойл. Партнира си с Мартин Фрийман, който играе доктор Джон Уотсън. Недотам известен факт е, че родителите на Шерлок в сериала всъщност са тези на актьора в реалността.

Начало...

През 2006-та Къмбърбач прави първите си стъпки в киното с ролята си в драмата "Небесна милост” като Уилям Пит. Филмът бележи сравнително голям успех. Разказва историята на Уилям Уилбърфорс, който си прокрадва път през парламента, стремейки се към трансатлантическа търговия с роби. 

Британецът бързо се утвърждава в киното и развива нюх за бъдещи успешни продукции. Много от филмите, в които участва, не само се превръщат в боксофиси, а получават и висока оценка от гилдията на критиците. Такъв е и създаденият през 2011-та "12 години робство" на Стив Маккуин. В него виждаме Къмбърбач в образа на Уилям Форд, който иска да си закупи чернокож роб. Героят му притежава достойнството на мъж, отнасящ се към робите си с уважение, за разлика от другите герои в историята.

В света на Марвел

"Доктор Стрейндж"

Актьорът притежава визия на изискан и респектиращ мъж, която отлично се вписва в т.нар. "филми в епоха“. Верен на разнообразието и непрекъснатите експерименти, през 2016 година британецът се превъплъщава в образа на Доктор Стрейндж и така става част от вселената на Марвел. Подобни заглавия, в които той взема участия, са продукции като Стар Трек (Кхан) и Хобит (Саурон). 

Големият пробив

Смело може да се каже, че "Игра на кодове(2014) е филмът, с който Къмбърбач пленява сърцата на всички любители на киното. Той играе Алан Тюринг – математикът, благодарение на когото Англия съкращава Втората световна война с две години и така спасява живота на 14 милиона души. Продукцията получава седем номинации за Оскар, като сред номинираните е и самият Къмбърбач. Ролята е истинско предизвикателство за актьора, тъй като животът на гения няма нищо общо с този на средностатистическия човек. Чрез машината, която създава, Тюринг дава основите на компютъра, без който модерният свят е немислим.

"Игра на кодове"

Още в самото начало Тюринг е разочарован от "човека” и отношението към него, затова и в бъдеще няма желание да работи с екип. Тормозът, на който е подложен като малък, е предпоставка за негативното му отношение към хората. Къмбърбач умело пресъздава образа на брилянтния, самотен учен, който цял живот е потърпевш заради това, че е хомосексуалист. Актьорът споделя, че докато е изучавал Тюринг, е бил изумен от това колко малко е знаел за забележителния му живот и принос. Къмбърбач обръща специално внимание на болката, която героят му таи и ситуациите от миналото, които го превръщат в изолиран, обсебен от амбицията си ексцентрик. 

Дали такъв е и самият Бенедикт? Предстои да видим, поне през следващите 47 години.

бюлетин

още авангарт