Агата Кристи: Невинаги моите персонажи могат да бъдат отровени, но съм изключително щастлива, когато са.

Кралицата на мистерията, детайла и... на г-н Поаро.

Образът на Агата Кристи е може би един от най-разпознаваемите в литературата. Въпреки че твори във време, в което криминалният жанр е в разцвета си, мадам Кристи остава една от най-забележителните и любопитни личности. Малко писатели биха могат да се похвалят със звезден статус във време, в което понятието суперзвезда не е съществувало. Агата Кристи бива коронясана за кралица на мистерията преди близо 100 години и короната все така тежи на мястото си като украшение на ненадминатия й талант.

Тази година, на 15 септември, светът отбеляза 129 години от рождението на писателката. Нейни романи и разкази са адаптирани за филми, сериали, пиеси и радио предавания. На творчеството й има посетени подкастове и аналитична литература. Самата тя е истинска мистерия, подобно на своите романи. 

Под перото на мадам Кристи са излезли 66 криминални романа и 14 новели и кратки истории. Нейно творение са известните Еркюл Поаро, Мис Марпъл, Томи и Тапънс Бересфорд и не толкова популярните Ариадни Оливър, Паркър Пайн и старши инспектор Батъл.

По романите й са създадени много филми, като първата екранизация на "Убийство в Ориент Експрес“ е носител на "Оскар“. През идната година очакваме два нейни романа да бъдат филмирани – единият е "Смърт край Нил“ и е дело на Кенет Брана, а вторият, "Съдружници срещу престъплението“, който е по-малко популярен, ще бъде екранизиран от Бен Афлек. 

В ролята на известната Мис Марпъл, чието вдъхновение е лелята на Агата Кристи, са влизали над 10 известни британски актриси, сред които и самата Анджела Лансбъри, а емблематичен за ролята на известния белгиец Еркюл Поаро е британския актьор Дейвид Суше от сериала "Поаро“. Преди това в ролята на белгиеца са влизали Албърт Фини и Питър Устинов. Последен като Поаро гледахме Кенет Брана. 

Албърт Фини в ролята на Поаро

От общо 66 написани романа, една пиеса и множество разкази, два са признати за едни от върховете на криминалната литература и до днес – това са "Десет малки негърчета“ и "Убийството на Роджър Акройд“. И двата емблематични по различни причини и ненадминати като начин на разказване. 

"Убийството на Роджър Акройд“ е едва третият роман с участието на известния Еркюл Поаро. И в него Агата Кристи прави един от триковете си – поставя убиецът в центъра. Няма да издаваме какъв е трикът, за да може тези от вас, които не са чели книгата, да й се насладят с удоволствие. И досега има хора, които смятат, че именно в този роман Агата Кристи мами читателя по особено фин начин. Самата писателка неведнъж е казвала, че винаги, когато пише романите си тя дава достатъчно улики на читателя, за да може сам да се досети за отговора на загадката. "Убийството на Роджър Акройд“ не е изключение, въпреки подхода й. Подход, който тя умело използва в още един свой роман.  

Агата Кристи е пълна с изненади. Над 10 години след появата на "Убийството на Роджър Акройд“ излиза другият й ненадминат роман – "Десет малки негърчета“. По онова време Кристи вече е истинска литературна рокзвезда и макар публиката да мисли, че познава всичките й тайни и похвати, тя отново ги изненадва. В този случай Агата Кристи убива  убиеца в историята в средата на романа. Но пак успява да се измъкне. И да даде достатъчно улики на объркания читател. И до днес литературните трикове, използвани от мадам Агата,  се ползват по различни начини и имат свои вариации в много произведения в света на киното и литературата. Самата Джилиан Флин, авторът на "Не казвай сбогом“ – еквивалент на модерен и чудесно написан трилър – използва един от подходите на Кристи в своя роман.  

Началото

Агата Мери Клариса Милър се ражда в един топъл септемврийски ден през 1890 година в Торки – малък град в Югозападна Англия, където родната й къща до днес може да бъде посетена. По-малката от двете сестри, Агата, води спор със сестра си Маргарет, че може да напише много по-добър криминален роман от онези, които се публикуват в неделните вестници и той ще бъде такава мистерия, че никой няма да я разгадае до финала му. Това е официалната легенда, след която на бял свят се появява дебюта на Кристи – "Аферата в имението Стайлс“. Нататък легендите са много, но финалът е ясен – Агата Кристи живее 85 години и до края на своя живот не спира да твори. 

Невинаги моите персонажи могат да бъдат отровени, но съм изключително щастлива, когато са.

Запазена марка за Агата Кристи са и методичните и изобретателни начини, по които убива своите жертви. Най-често оръжието е отрова, а смъртта е доста изискана и дори театрална. Писателката е ярко драматична и нейните случаи почти винаги са окъпани в черни краски, с много ирония и типичен британски хумор.

Самата Агата Кристи получава диплома по химия през 1917 година, а знанията й са умело доказани във всеки един роман, който пише. Тя обожава отровите и борави толкова умело с тях, колкото и с думите. Опитът й като медицинска сестра по време на войната и множеството й пъшествия са и вечен източник на идеи. Неведнъж е казвала, че се вдъхновява от неща, които е преживяла и от места, на които е била. С познанията си тя успява да изгради пластовете на всяка мистерия майсторски и да скрие завидно количество арсеник до подходящия момент. 

Агата, мъжете и киното

Ако благодарение на втория си съпруг – археологът Макс Малоун, с когото остава до смъртта си – тя успява да обиколи едни от най-екзотичните кътчета на света и да ситуира поне по една мистерия там, то резултатът от първия й брак с  офицер Арчибалд Кристи са романите й, посветени на военните и тайните служби. Най-известните й детективи от тази поредица са двойката Томи и Тъпънс Бересфорд. 

Томи и Тъпънс Бересфорд получават своята първа екранизация през 1929 година, малко след излизането на разказите за тях. Филмът е немският "Die Abenteurer G.m.b.H.“, който е адаптиран по първия роман на Агата Кристи за двойката любители детективи "Тайният противник“, който, малко хора знаят, е вторият й издаден роман изобщо. Годината е 1922-ра. След това се появяват още няколко адаптации по историите за двамата герои. Сборникът с разкази "Съдружници срещу престъплението“ излиза точно две години след като тя се развежда с Арчи Кристи. Той съдържа общо 15 разказа и за разлика от романите за Еркюл Поаро и Мис Марпъл, Томи и Тъпънс получават само 5 книги – 4 романа и един сборник с разкази. 

Любимците на Кристи

До края на кариерата и живота си Агата Кристи така и не заобичва своя най-известен детектив Еркюл Поаро, защото го намира за ужасно надут и неприятен, но публиката го обожава и до днес. Преди няколко години Поаро беше съживен в романите на Софи Хана, която беше избрана от наследниците на Агата Кристи, за да продължи историята на детектива. Така в момента има три романа с името на Софи Хана и участието на Поаро, написани в стила на Кристи, разбира се, и четвърти на път. Никой обаче не може да надмине кралицата на криминалния жанр.

В крайна сметка Агата "убива“ Поаро много преди себе си и той става първия измислен персонаж в историята на литературата, който получава реален некролог в Ню Йорк Таймс в деня на смъртта си. Датата е 6 август 1975 година.

Година по-късно умира и мадам Кристи. 

Кралицата на мистерията, детайла, и доброто писане. Преди, днес и след още 129 години.

бюлетин

още авангарт