Крис Захариев, жури в Huawei Smartphone Film Festival 2019: „Бъдете смели и се забавлявайте.“

Кои са най-важните елементи за късометражен филм, как най-добре да напишем трийтмънт и още.

Крис Захариев е известен влогър и режисьор, инициатор на YOUTUBE проекта “Да се изгубиш нарочно”, който се превърна и в пълнометражен филм.

 

Къде откриваш вдъхновението и кое прави една история наистина приятна за разказване?

Вдъхновението е навсякъде около нас. В живота, в разговорите, в хората в метрото. Приятната за разказване история е историята, която те предизвиква като режисьор.

Кои според теб са най-важните елементи за добър късометражен филм?

Късата форма носи своите предизвикателства. Най-важните елементи са семплата история и ясното послание. Много често, разработвайки някои от късометражните ми филми, съм правил грешката да усложнявам излишно всичко.

Като част от журито на Huawei Smartphone Film Festival има ли нещо особено важно в късометражниите филми, за което специално ще следиш?

Нещо, което генерално следя във филмите, които гледам от известно време, е употребяването на музиката. Тя илюстрира ли емоциите, засилва ли ги, преувеличава ли ги? Правилната музика, вярвам, може да спаси сцени. Ще следя и за креативност, разбира се. Тя винаги е фактор.

Какви са твоите напътствия за пишещите трийтмънт? 

Тук отново ще говоря от моя опит и грешки. Ти си режисьор/сценарист. Историята и персонажите на твоя филм са напълно живи, но в твоята глава. Пишейки трийтмънта е важно да разкажеш всичко като на човек, който за първи път се сблъсква с тази история. Звучи очевидно, но невинаги го правим. Мислим си, че някои елементи няма нужда да се описват, защото са ясни. Веднъж ми се беше случило от трийтмънт да стигна до финален драфт на сценарий и никой от екипа, след като го прочетоха, не разбраха нещо ключово за сюжета, което за мен беше очевидно. Стигнахме даже до спорове, защото им посочвах параграфи, казвах им: “Ето, пише си го.” , но те не го виждат, и са прави. Забравям, че за мен е ясно, защото вече съм си направил основните връзки в главата… Затова - пишете винаги като за хора, който няма никаква идея от вашата история.

А за 10-те щастливци, които ще бъдат селектирани и ще имат възможността да заснемат късометражен филм с Huawei P30 PRO?

Бъдете смели и се забавлявайте. Наистина.

Има ли особено важен и ценен професионален съвет, който си получил и би искал да предадеш на участниците?

Отново - бъдете смели и се забавлявайте. Много е важно. Все пак ние сме творци. Отивайки на снимачната площадка трябва да носим свежест, живот. Ако нямаме лични предизвикателства, ако не се забавляваме, всичко става сухо, стегнато и това се усеща и в крайния кът.

Кои са филмите, към които се връщаш - пълнометражни или късометражни, които и до днес служат за учебник по кино?

Има определени филми, които за мен са еталон в различни фактори. “The Straight Story” (1999) на Дейвид Линч - как може да се разкаже история по изключително семпъл начин и въпреки това да носи огромна емоция. “Lion” (2016) - разказване чрез спомени. “Won’t you be my neighbor?” (2018 ) - документалистика. “Bicycle Thieves” ( 1948 ) - развиване на персонажи. “Roma” ( 2018 ) - великолепно кадриране. “ A Separation “ ( 2011 ) - ако досега говорих за семпли истории, този филм е пример за майсторски заплитаща се история, която те остава без думи. “Cinema Paradiso” ( 1988 ) - любимото ми музикално оформление. и много други, и много други

Груба грешка, която би искал участниците да не допускат? 

Разказване на една и съща история отново и отново. Опитайте се да намерите нова гледна точка, дори историята да е разказвана вече. Не влизайте в шаблон.

Вървят ли ръка за ръка доброто кино и добрите истории?

Естествено!

Какво предстои за теб в професионален аспект?

В момента с моя екип монтираме последния късометражен филм, който заснехме преди няколко месеца, който ще излезе на есен. Също така работя върху книгата “Да Се Изгубиш Нарочно”, която ще излезе заедно с изд. Колибри скоро, скоро.

Останалата част от журито може да откриете тук.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още HuaweiFilmFest