Лидия Юлиaнова: „Мечтата ми е да правя хубаво кино за България.“

Екипът на Лидия спечели трето място в Huawei Smartphone Film Festival.

Най-младата участничка в Huawei Smartphone Film Festival впечатли журито с младежка история, разказана по вълнуващ и много естетически издържан начин. Ето какво сподели Лидия за бъдещите си творчески планове, учителите в киното и още:

Разкажи ни повече за екипа, който стои зад филма “Едно ДА ще прецака София”. Работили ли сте заедно и преди?

Екипът, който беше зад камера, се състоеше от мен и Никол Петкова, моя приятелка, която беше част и от първия късометражен филм, който снимахме миналото лято. В "Едно ДА ще прецака София" ми помагаше с много неща, но основната й роля е на монтажист на филма. С главния актьор Александър Нинов сме в един клас в училище, Мила Илиева също е ученичка, а Василена Винченцо, която е и звездата в нашия филм, е професионална актриса и ми помага винаги, когато се захвана с нов проект.

На сцената на “Дом на киното" по време на награждаването, спомена, че преди само си посещавала залата като зрител, а сега виждаш свой собствен филм на голям екран. Очакваше ли, ще се случи толкова рано?

Не, изобщо не очаквах, знаейки, че съм най-малката и част от останалите участници са професионалисти. И въпреки това тайно се надявах. За мен е наистина голямо постижение да видя първия филм, който аз режисирам, на екрана на любимото си кино.

В коя роля се чувстваш най-удобно - на сценарист или режисьор?

О, и двете са много трудни! Има моменти, в които губя търпение: когато нещо не се получава и не мога да мисля, но пък и двете си имат своите плюсове и минуси. Когато пиша сценарий, работя сама със себе си и това ми харесва, но определено ми е по-забавно да съм в ролята на режисьор. 

Мислиш ли, че в днешно време ключът към голямото кино наистина се крие в джоба ти?

Определено, стига да има какво да кажеш. Нужно е и естетическо виждане.

Кои са твоите идоли в киното - режисьорите и филмите, които ти служат за учебник?

Голям фен съм на скандинавското кино заради красивата кинематография и на френското кино, заради човечните истории. Деймън Шазел, Люк Бесон, Ксавие Долан са режисьорите, чиято работа намирам за впечатляваща… и Тарантино, разбира се, кой не харесва Тарантино.

vassilnikolov.com

Никол, Лидия и Крис Захариев

Какви уроци научи по време на снимачния процес? Има ли специфики, с които не се беше сблъсквала до момента?

Никога досега не бях влизала в ролята на оператор и това ме притесняваше най-много. Затова преди да започнем снимките проучих подробно как се снима диалог и други специфични движения, като карането на колело например. Снимането без светлинни тела също беше трудно и изискваше подготовка и време и се радвам много, че минах и през това предизвикателство.

Вашият филм се отличава с много красива кинематография, личи си, че екипът ви има вкус към детайла и високо ниво на естетика. Кой беше човекът, стоящ “зад смартфона”, в случая зад Huawei P30 Pro?

Мисля, че аз снимах повече, но се случваше така да имам някаква идея, която обаче на мен не ми се получаваше изобщо и Никол бе човекът, който се справяше в тези ситуации. Благодарение на нея във филма ни има много красиви кадри.

Имаш ли следваща история, която би искала да разкажеш? Какви са жанровете, които най-много те вълнуват?

При мен идеите идват внезапно и все още съм в очакване на следващото си голямо откритие. Много се вълнувам от драмата и криминалните истории.

Какво предстои за теб - подготвяш ли нов филм, смяташ ли да се занимаваш с кино? 

Да, подготвям нов късометражен филм, имам няколко интересни идеи. И да, смятам, разбира се, следващият май завършвам гимназия и ще кандидатствам режисура в НАТФИЗ, все пак мечтата ми е един ден да правя хубаво кино за България.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още HuaweiFilmFest