VivaTalks представя: Наоми Батрик, актрисата от историческата драма „Джеймстаун”

Разговор за актьорството, животът като драма и ролята на жените в модерното кино.

Наоми Батрик е само на 27 години, но вече има приятна филмография зад гърба си в британската телевизия. Може би, защото би изиграла всичко и обича да работи, както става ясно по време на разговора ни. Срещаме се в една мартенска сутрин в Лондон, където  имаме среща очи в очи, а поводът е новият сезон на последния й проект – историческата драма "Джеймстаун”. 

Може да сте я гледали в сериалите Ripper StreetCrossing Lines или дори в дебюта й на малък екран - My Almost Famous Family, когато е едва на 18 години. Поводът да се видим обаче, е историческата костюмна драма Jamestown или "Джеймстаун”, чийто втори сезон стартира по Epic Drama тази неделя 09.06. 

В него тя влиза в ролята на Джослин – пришълка, дошла в ново появилата се колония Джеймстаун, Вирджиния, за да изгради живота си. Сериалът "Джеймстаун” пренася зрителите назад във времето към 1617 година, където в изумително красивата, но неопитомена пустош на Вирджиния, е разположена английската колония Джеймстаун. Селището едва успява да оцелее през първото си десетилетие, когато назрява промяна, предизвикана от пристигането на губернатор Джордж Йърдли (изигран от Джейсън Флеминг). 

Пълният с обрати сюжет проследява живота на три пришълки, сред които е и персонажът на Наоми Джослин. Героините светкавично правят впечатление и се озовават в нов свят на любов, желания, власт и оцеляване. Любовни триъгълници, разгорещени вражди и свирепа конкуренция създават конфликти за обитателите, обединени от категоричното си желание да оцелеят и преуспеят в новия си живот.

Какво ни каза още Наоми за "Джеймстаун”, актьорството, животът като драма и жените в модерното кино, прочетете в разговора ни:

Да се върнем малко назад, можеш ли да си спомниш как стана част от "Джеймстаун”?

О, имам страхотна история за този момент. Бях в болница. Имах превръзка около главата си, лежах в леглото, получих сценария и докато го четях, вече знаех какво ще направя. А гаджето ми тогава само ме погледна и ми каза: Не, няма да ходиш на това прослушване. В болница си! Толкова е просто – прибери се вкъщи и си почивай. Но аз му казах: Луд ли си? Тази роля е великолепна. Затова си свалих превръзката и отидох на прослушването. Сега като се замисля, определено не е нещо, което човек трябва да прави. Но се радвам, че аз го сторих и ето ме тук.

Снимки: Epic Drama

Защо според теб има такъв бум на исторически драми по телевизия?

Смятам, че историческите драми се опитват да дадат отговори на въпроси, които вълнуват хората в момента – от политическа и историческа гледна точка. Въпроси като например откъде идвамекакво има тази странакоето друга няма и прочие. Тези сериали дават отговорите по един или друг начин. И отдават почит на едно отминало време. Затова обичаме да гледаме драми. Хората все още се учат от историите, които чуват и виждат много по-лесно, отколкото от просто суха информация, която могат да прочетат. 

Смяташ ли, че модерната телевизия предлага все по-интересни и сложни роли за жени и защо?

Да, определено. Има още много път, който трябва да се извърви, но се движим в правилната посока. На екран виждаме все повече актриси в роли на истински, обикновени жени, а не като гаджето или съпругата на някого. Имат свое собствено място в историята, която се разказва. Своя линия, която може да бъда проследена отделно в сюжета. И това не се отнася само за младите актриси, но и за по-възрастните и зрели жени. 

А какви истории те привличат като актриса? Какво искаш да изиграеш?

Спокойно мога да кажа, че ме привличат всички роли. Всякакви, без значение. Обичам да работя. 

А ако можеше да избереш и да изиграеш който и да е персонаж, познат на световната драматургия, какъв щеше да е изборът ти?

Пак бих избрала всички. Бих искала да получа всички роли. Моля. Вчера бях на една изложба на художничката Доротея Танинг. И мога да кажа само, че е брилянтна. С удоволствие бих се поровила из ума й. Ясно е, че не мога да го направя на живо, защото е починала, но с удоволствие бих я проучила и бих я изиграла. 

Снимки: Epic Drama

Как разбра, че искаш да станеш актриса?

Истината е, че не смятам, че бях достатъчно добра в нищо друго. Така че, само това ми остана. Трябва да си достатъчно упорит, за да си в тази професия. Да я обичаш истински. Това е.

Кои са жените, които те вдъхновяват?

Отговорът тук е лесен – майка ми. Определено. Защото тя е най-милият и толерантен човек, който познавам. И знам, че звучи предубедено, така е, но повярвай ми, тя е най-добрата.

Ако животът ти беше сериал, какъв щеще да е сюжетът? А заглавието?

О, Боже! Чудесен въпрос, но ще ми дадеш време да помисля, нали? Хмм… моят ще бъде нещо грубо. И ще разказва за малко момиче, което гледа през прозореца, вижда нещо, което би изплашило хората по принцип, но тя си казва: Не, ще се справя с това!

Снимки: Epic Drama

Би ли променила нещо в живота си, ако можеше?

Не, не бих. Ако можеше да четеш мислите на другите, наистина ли би искала да знаеш какво си мислят за теб? Не, не искаш. Харесва ми къде се намирам в момента и всичко, което ми се е случило, ме е довело точно до тук. 

Вторият сезон на "Джеймстаун” стартира на 9 юни, неделя от 21 часа по Epic Drama. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks