VivaTalks представя: Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Виваком

Интересна среща и важен разговор за подкрепата на българската култура.

Най-значимото събитие от есенния културен афиш премина преди броени седмици.За трета поредна година Виваком е основен спонсор на Международния кино-литературен фестивал Cinelibri, който се проведе в 12 града в България от 10 до 24 октомври. 

Кои са причините телекомът да застане за пореден път зад културното събитие – разговаряме с Веселка Вуткова, директор "Корпоративни комуникации” във Виваком.

Госпожо Вуткова, Виваком отново подкрепя фестивала Cinelibri. Какво ви мотивира да го правите?

Виваком традиционно подкрепя нестандартни идеи, оформящи новия културен пейзаж. Фестивалът Cinelibri безспорно е едно от най-големите културни събития, на което киното и литературата намират пресечна точка и се допълват взаимно. Именно желанието ни да подкрепяме изкуството и преоткриването му в ерата на новите технологии, среща Виваком със Cinelibri.

На пръв поглед модерните технологии и изкуствата не са тясно свързани, но това съвсем не е така. Напротив – те помагат за раждането на нови жанрове и формати, а и благодарение на тях филми, музика, литература и др. никога не са били по-достъпни. Киното не умря с навлизането на онлайн видеата, нито пък книгите, които също намериха своето място в дигиталната ера. Срещата между тях винаги е вълнуваща, в което имахме възможност да се уверим и в настоящото издание на Cinelibri.

Как се осъществява на практика вашата подкрепа за фестивала? 

Ясно е, че фестивал от такъв мащаб с подобна качествена селекция на филми и разнообразни съпътстващи събития с артисти от света на киното и литературата, е невъзможен без финансовата подкрепа на стабилни партньори. Но ние във Виваком се стремим не само да подпомогнем случването на Cinelibri, но и да го обогатим с допълнително съдържание., за да може той да се развива и да привлича все по-голяма публика. Миналата година това беше проектът "25-ти кадър“ на младия и талантлив фотограф Ивайло Петров, който бе приет изключително добре. Съдействахме и за излъчването на късометражните филми на младите български творци от NoBlink! преди прожекциите.

В настоящото издание продължихме с фотографията – изкуство, което традиционно подкрепяме. Тази есен самите зрители имаха възможност да участват със свои авторски снимки в конкурса "Любов между редовете”, който организирахме в рамките на фестивала. Интерактивната роля на публиката в творческия процес е една от посоките за развитие на изкуството. Стараем се да помогнем на интересните, некомерсиални проекти да намерят своето място и да се докажат. Особено държим да подкрепяме млади автори с богати изразни средства в областта на фотографията. Такава беше и тематичната изложба "Любов между редовете”, която събра най-атрактивните кадри от конкурса, курирани от Мариета Ценова. В журито са също Жаклин Вагенщайн, Гергана Мудова, Георги Лозанов и Ивайло Петров. Снимките бяха изложени в Градската градина, пред Народен театър в София.

Какви бяха акцентите в програмата на фестивала, които бихте откроили?

Тази година Cinelibri представи над 300 прожекции, 40 премиери, интересни съпътстващи събития и много специални гости. За мен, а и, сигурна съм, за зрителите, беше особено интересна срещата с английския писател Иън Маккюън. Това е най-награждаваният писател от Острова, носител е на две награди "Златен глобус”. Ще можем да видим и най-интересните екранизации, правени по негови романи.

Важен акцент на фестивала безспорно беше и юбилеят на Ингмар Бергман. Знаете, през юли светът отбеляза сто години от рождението му. Творчеството на един от най-великите филмови творци беше почетено с панорама на негови филми. И още нещо, което направи това издание на Cinelibri особено привлекателно. Тази година фестивалът зарадва ценителите с премиера на филма на Тери Гилиъм – "Човекът, който уби Дон Кихот”, – един от най-дългоочакваните проекти на култовия режисьор, за който се говори от близо две десетилетия. 

Виваком  застава с гордост зад фестивала заради неговата стойностна програма, утвърдени творци, дългоочаквани филмови произведения.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks