VivaTalks представя: Тайсън Майр и неговият "Беър: героят на коалите"

Какво е да спасяваш коали в Австралия с помощник куче, разбираме от самия Тайсън Майр. Филмът може да гледате по Viasat.

Тайсън Майр е водещ, продуцент, активист, пътешественик и човек, който обича животните от цялото си сърце. Само на 35 години, с визия на модел, смелост на екшън герой и умение да превърне всяка неприятност в нещо полезно, той истински впечатля с всичко, което е видял и направил по света.   

Вече и на малкия екран в България по Viasat Nature можем да гледаме филма му “Беър: героят на коалите” за едно куче със смело сърце и изключителни възможности да търси и намира коали в беда. Типичен за Австралия животински вид, коалите се превърнаха в застрашени след пожарите в началото на миналата година. Екипът зад документалния филм прекарва месеци наред в търсене и лекуване на тези уязвими и плашливи животни. 

Viasat World

Животните, пътешествията, не знам от къде да започна, но нека бъде с Беър!

Благодаря ти, приятно ми е да се запознаем! 

Как разбра за Беър, спомням си, че веднага след пожарите четох за него, че е истински герой!

Запознах се с Беър, когато пожарите се разпространиха в моята собственост. Израснал съм във ферма и там има толкова много животни – орли, кучета динго и много коали. Спомням си, че когато пожарите започнаха да ни приближават, в седмицата преди това, целият пейзаж беше замъглен. Толкова замъглен, че те боляха очите да излезеш навън. Докато вървях, виждах, че всички животни се опитват да избягат, а по дърветата се катереха коалите. Спомням си, че усетих тяхната уязвимост и колко безпомошни бяха всъщност. И тогава влязох в интернет, започнах да разучавам колкото можех повече за тях и пуснах постове е инстаграм профила си. И така разбрах за Беър! След това се намерихме и започнахме да търсим коали заедно - дори преди филма, целият процес беше толкова естествен. Фактът, че историята стигна до екрана и сега и в Европа - от другата страна на света, както и че хората научават повече за коалите, е наистина фантастично. 

Viasat World

Знаеш ли колко коали е спасил?

Не мога да преброя. Зависи и от локацията – имаше дни, в които сме обикаляли по 12 часа и намираме само една. В други дни са били дузина, 15, 16 и повече, коала след коала. Но често пъти, когато Беър ги намери, те вече не са живи. Огромен късмет е, че може да ги намери бързо. Била ли си в Австралия?

Не, това е единственият континент, който ми е останал! 

Заповядай насам! Това, което трябва да се знае е, че да намериш коала е много трудно. Имало е случаи, в които Беър стои под дървото и ние прекарваме много време, опитвайки се да я намерим. Той е истински специален! 

Това, което много ме шокира от филма ти е да разбера, че коалите имат хламидия!

Те са такова емблематично животно за Австралия и са символ на цялото ни биоразнообразие и в същото време толкова малко хора тук, включително и аз, знаем достатъчно за тях. Независимо че обожавам животните и се занимавам с всякакви проекти за предпазването им, коалите все оставаха встрани. Смятам, че те се заразяват с това не по сексуален начин, разбира се, но от добитъка. Подобно на ситуацията на пандемия, в която сме в момента. Коалите не са могли да се предпазят. И тъй като са толкова трудни за намиране, те могат да страдат дълго време, имат изключително висок праг на болка. Преди да бъдат излекувани, могат да имат доста вътрешни поражения. 

Разкажи ми повече за връзката ти с телевизията? Когато разгледах Инстаграм профила ти, местата, на които си бил, са доста впечатляващи. Как започна всичко?

Пътешествията за мен започнаха като много личен проект. Когато бях на 20 години, работех в корпорация. Всъщност доста неща съм работил – бях във фабрика, разнасях пици и накрая се занимавах с недвижими имоти. Трябваше да нося костюм всеки ден. Самата работа беше страхотна, за първи път изкарвах пари и виждах бъдеще, но не беше това, което исках. Знаех, че има толкова много, което исках да правя, преживея и видя. И в момента, в който щяха да ме повишат, напуснах. Купих си еднопосочни билети до Тайланд и Бразилия, а накрая стигнах и до Амстердам. 

Viasat World

Сериозно пътуване!

Похарчих всичките си пари за тези полети и нямах план след това, просто исках да преживея колкото се може повече. И всеки, който е пътувал много, знае това чувство – най-добрият учител е, с най-ценните уроци. 

Абсолютно! 

Колкото повече си отразявах пътешествията, толкова повече неща учех – да снимам, придобих умения в журналистиката, фотографията, разширих полето си на дейност. Живеем във време на толкова възможности и хора като нас или тези, които гледат, могат да се възползват.

Кое е най-опасното място или ситуация, в която си попадал?

Говорех си наскоро с един приятел, че съм бил на много опасни места, но всичко е било доста безопасно. Замислям се, когато трябва да препоръчам такова място, защото това не означава същото за всеки. Бил съм на някои от най-опасните места по света, преминал съм през тях на автостоп – например, такива, където са се случвали убийства всеки ден. От друга страна съм попадал в опасни ситуации на места, които нямат такава репутация и внимавам да ги разказвам, тъй като не искам да плаша хората. Обирали са ме с пистолет до главата, нахлували са с ритник в хотелската ми стая с въжета и тухли, вадили са ми оръжие по различни причини, на различни места по света. Много са тези ситуации, но е имало само няколко, в които съм бил наистина притеснен. Даже е една – тази с обира, другите са били повече като преговори. Но в тази наистина не знаехме какво ще се случи. 

Ще ми кажеш ли къде беше? 

В Уганда. Но съм била там 6 или 7 пъти и винаги ми е в топ 3 на любимите държави. Едно от най-красивите места на света с едни от най-прекрасните хора. Това беше ситуация, в която сам се поставих. Отговорен съм си за това и не трябва по никакъв начин да бъде референция за държавата. Просто винаги трябва да проверяваш ситуацията, тръгвайки нанякъде.

Използваш и физическата си сила в много от нещата, които правиш. За много пътешественици е трудно да поддържат форма, докато са на път, каква е твоята тайна?

Мога да дам три съвета – ходи пеша навсякъде, стига това да е безопасно. Ако видиш стълби, тръгни по тях, ако си на километър от целта си, не се качвай в такси, такива неща можеш да откриеш по пътя. Спри и питай някой от местните, разговаряй с тях. Ще те насочат към тяхно любимо кафене и попадаш в съвсем различно приключение. Съвет две е да тренираш по 10 минути всяка сутрин. До вечерта много неща могат да се случат – може да попаднеш в бар или на път към друго място. И три – когато пътувам за по-дълго време гледам поне две от яденетата ми за деня да са по-здравословни, но не се лишавам ако съм в Италия, например.

Да, това е престъпление да не ядеш там!

Абсолютно, не трябва да се лишаваш от това преживяване. 

Всеки проект, с който се захвана занапред, бих искал да има съдържание и потенциала да има някакво въздействие върху света. 

“Беър: Георят на коалите” гледайте в петък 12-ти февруари от 10.30 по Viasat 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks